#Analyse & Commentaar

Weerzinwekkende aanslag in Moskou: Russia Today is zeker niet Russia Tomorrow

door Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

De berichtgeving en duiding van Russia Today met betrekking tot de afgrijselijke aanslag op het Crocus Theater in Moskou, dat zeker aan 133 mensen het leven kostte, verdient een hele kritische benadering. Nadat we kennis namen van het feit dat er een aanslag gaande was, hebben we direct geprobeerd zoveel mogelijk informatie te krijgen via Russische nieuwskanalen. Dan gaat het er primair nog niet eens om wat er allemaal gezegd wordt. Nee, de beelden die we binnenkrijgen, waren op dat moment leidend. Maar wat hoorden we ? Een hoop nutteloos gepalaver, alleen de beelden waren van enig belang. Beelden vertellen vaak het belangrijkste verhaal. Meteen start de politieke recuperatie aan Russische zijde op dit Russisch kanaal.

De aanslag heeft nog niet koud plaatsgevonden of de politieke recuperatie begint al op Russia Today Beeld: © Russia Today

Over wat voor soort gebouw spreken we?, Waar is het precies gelegen? Wat zijn de uitvalswegen? Met welk materieel en wat voor type voertuigen komen de Russische hulpdiensten  ter plaatse en welke diensten zijn er bij de grootschalige inzet betrokken? De eerste tegenstelling dient zich aan. Rusland en dus ook Moskou heeft geen openbaar bestuur waarvan we onomwonden kunnen zeggen dat het een  deugdelijk en integer karakter draagt. En toch is en blijft Moskou gelegen op het grondgebied van het Europese continent. De ambulances verraden het. Bij nood bel je 112. Net zoals bij ons.

President Poetin wijst naar Oekraïne als de schuldige, maar levert geen enkel bewijs. We hebben tot uit en treuren de beelden van de aanslag bestudeerd en komen tot geen enkele andere conclusie dat het hier moet gaan om islamitische terroristen.

Het door de IS-terroristen gebruikte aanvalswapen zijnde een AK12
Beeld: © Politie Moskou

In de loop van deze zaterdag komen er beelden naar buiten die gemaakt zijn door de terroristen op het moment dat ze hun wandaden beginnen. Opvallend daarbij is het vuurwapen dat ze bij zich hebben en gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een AK12, een nieuwer type aanvalsgeweer dat onder andere door special forces gebruikt wordt in Rusland, Oekraïne (door buit gemaakt), Armenië, Belarus en Qatar. Sporenonderzoek en indien niet weggeveild, de serienummers zouden kunnen leiden naar de opdrachtgevers en/of de tussenpersonen. Het is allerminst een gangbaar wapen dat in massaproductie op talloze plekken is vervaardigd zoals de AK47.  Dit type wapen inclusief munitie is uiterst dodelijk en precies.

Een van de verdachten van de aanslag in Moskou wordt bij zijn haren gegrepen door een lid van een Russische antiterreurbrigade
Beeld: © Russische Antiterreur-eenheid

Op deze zelfde zaterdag, 23 maart verschijnen er beelden van opgepakte verdachten die voor de camera ondervraagd worden.

Hoezeer het geweld van de Russische leger en het Kremlin in Oekraïne absoluut niet behoort tot de beschaving, zo zeer is het harde optreden van de Russische autoriteiten in dit geval wel gerechtvaardigd. Net zo goed als er ergens brand in Rusland uitbreekt het volstrekt gerechtvaardigd is dat de brandweer komt en als er slachtoffers zijn ambulances ter plaatse gaan.

Poetin verraadt zijn eigen volk door via de media te blijven communiceren dat er een link zou zijn met Oekraïne. De Oekraïense president Zelensky werpt het ver naast zich neer en roep Poetin op om op te houden met leugens te verspreiden en zich direct tot de Russische bevolking te richten.

We kunnen dus echt niet stellen “Net goed dat dit de Russische bevolking overkomt”.  Het aller grootste gevaar ter wereld voor ons aller veiligheid is primair het jihadisme. Vergeet het dat het een sec westers probleem is. Enkele weken geleden werden er zelfs nog jihadistische verdachten bij een inval aangehouden in Argentinië.

Argentijnse politie toont een van terreurverdachte die zou behoren tot IS
Foto:© Policia Federal Argentina PFA

Jihadisme kent geen grenzen en opereert boven alle tegenstellingen en conflicten.

Het Westen zou er in deze goed aan doen om onomwonden, zonder enig voorbehoud medeleven en condoleances over te brengen aan de getroffenen. Dat zou in principe al op ambassadeursniveau kunnen geschieden of door een persverklaring. Dit geldt dus ook voor de instituten als de Europese Unie. In plaats daarvan gooit de Europese Raad op deze zaterdagavond alle lichten in het gebouw te Brussel uit om hiermee aandacht te vestigen op het klimaat. Wat een ongepaste en volstrekt nutteloze actie. Vol trots wordt deze “actie” op Instagram vertoond.

De lichten van het gebouw van de Europese Raad in Brussel zijn gedoofd omwille van het klimaat en vol trots wordt dit getoond op Instagram
Beeld: © Europese Raad

Het getuigt van een volstrekte ignorantie en dat een dag na de aanslag in Moskou die op de zelfde dag plaatsvond als de aanslagen op het nabij gelegen Brussels metrostation Maalbeek en het vliegveld van Zaventem in 2016. Dat er een rare pipo in het Kremlin zit betekent niet dat we geen empathie of sympathie aan de dag mogen leggen voor de slachtoffers die gevallen zijn in het Crocus Theater.

Deze aanslag is en blijft  een barbaarse daad. Ondanks dat Poetin zelf barbarij bedrijft, heeft hij wel gelijk door deze daad als barbaars te bestempelen. Hypocriet? Ja, dat zeker. Door als Westen nu deze wandaad tegen de Russische burgers te veroordelen open je voorzichtig een diplomatiek discours om de verhoudingen die diep onder het nulpunt zijn gezakt  in een zeer lichte mate te verbeteren. De oorlog in Oekraïne kent alleen verliezers en de vrees is niet geheel onterecht dat er, als de oorlog niet op een politieke subsidiair diplomatieke wijze tot een stilstand komt, er nog veel meer verliezers zullen zijn.  De Europese regeringsleiders, de voorzitter van de Europese Commissie en de voorzitter Europese Raad mogen in deze niet zwijgen alsof er niets gebeurd is.

Moskou vrijdagavond: Mensen gingen gezellig naar een optreden van een band in het Crocus Theater. Mensen zoals u en ik. Gewoon in vrijheid even een theater bezoeken in een politiek onvrij land. Dat is natuurlijk een tegenstelling, maar het is wel de realiteit. En dat is wat we in de regio onophoudelijk tegenkomen. Tegenstellingen die voor ons, hier in het Westen, niet met elkaar te rijmen zijn.

Op en rond 7 en 8  maart van dit jaar waarschuwden de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten al voor een op handen zijnde aanslag in Rusland door geradicaliseerde moslims. De Russische autoriteiten werden hiervan in kennis gesteld. De Russische veiligheidsautoriteiten met inbegrip van president Poetin deden deze berichten publiekelijk af als een poging tot destabilisatie van Rusland. Vandaag ontkennen onze Amerikaanse vrienden over concrete informatie te beschikken. De Russische president Poetin roept de VS op om eventuele inlichtingen met betrekking tot terroristische activiteiten van onder meer IS te delen.

Het is absoluut niet de eerste keer dat  islamitische terreur in Rusland een bloedig gevolg had onder de burgerbevolking. Op 26 oktober 2002 was het Dubrovka theater in Moskou het toneel van een gijzeling en een slachtpartij waarbij 131 mensen om het leven kwamen. De aanslag wordt in de politiek correcte media omschreven als een aanslag door Tsjetsjeense separatisten. Je kunt het beestje elke naam geven die je maar bedenken kan, maar het waren moslim-terroristen. In Noord-Ossetië, niet ver van Georgië kwamen meer dan 345 mensen om het leven, waaronder een substantieel aantal kinderen bij een gijzeling, die eveneens uitgevoerd werd door “Tsjetsjeense” separatisten, lees feitelijk moslim-terroristen.

Een Amerikaanse commentator en voormalig inlichtingenofficier wist op Russia Today wist in de nacht van 22 op 23 maart te melden dat de modus operandi niet geheel in de stijl van IS zou zijn. Hij stelt dat louter suïcide-aanslagen het “merklabel is”. De man lijkt echt zijn dossiers niet te kennen en de commentator is bezig de de plank flink mis te slaan. Immers Salah Abdelslam medeverantwoordelijk bij de aanslagen op poppodium Bataclan heeft zichzelf ook niet de lucht ingejaagd en een aantal andere daders van de aanslagen op Zaventem evenmin.

De verslaggeving door Russia Today zat gewiekst in elkaar. Het format was zogenaamd “objectief,” maar de hatelijkheden en het venijn richting het Westen waren niet van de lucht.

Russia Today valt te verwijten dat zij zich niet sec hebben bezig gehouden met het weergeven van de feiten en de gruwelijke aanslag op Russische burgers te hebben misbruikt voor politiek gewin.

De aanslag op het Crocus Theater in Moskou werd opgeëist door de Afghaans-Oezbeekse-Tadzjkische  tak van Islamitische Staat. Wie zich niet onderwerpt aan de fundamentalistisch islamitische leefregels moet dood. Dat is het gedachtegoed van IS en daarmee klaar. De claim van IS wordt door specialisten omschreven als authentiek.

We hebben voldoende redenen om aan te nemen dat de terroristen inderdaad het gedachtegoed van IS aanhingen. Dan zijn er in Rusland zelf voldoende potentiële daders te vinden die onder meer uit dat vermaledijde Tsjetsjenië komen,uit Dagestan, of andere delen en republieken van Rusland komen die een islamitische signatuur dragen. Maar u mag niet vergeten dat (illegale) immigratie vanuit de voormalige Sovjet-staten zoals Kirgizië en Tadzjikistan ook fundamentalistische bagagekruiers kent. De laatste berichten melden dat het om Tadzjieken zou gaan. Wij zijn hier absoluut niet verbaasd over. De feiten zoals ze op dit moment bekend zijn wijzen in de Tadzjikische richting.

Geen enkel land is veilig voor islamitische terreur. We hebben het de laatste tijd wel voortdurend over een zekere dreiging uit Rusland, maar we mogen de bloeddorstige dienaars van Allah ook niet vergeten. Door juist een aanslag te plegen in Moskou wordt het totale plaatje chaotischer gemaakt. Maar de reactie van Poetin, die om de feiten heen draait, doet geen goed aan de positie van “ons Vladje”.  Reken maar dat er intern de nodige kritiek voelbaar zal zijn, al wordt deze misschien niet openlijk uitgesproken.

Dat Oekraïne achter de aanslag zou zitten is onwaarschijnlijk omdat Oekraïne haar krediet in de internationale wereldgemeenschap echt direct zou verspelen. Immers de sympathie en het medeleven van elk weldenkend mens ligt natuurlijk bij de burgerslachtoffers en de nabestaanden van de aanslag in Moskou. 

Maar of iedereen nog wel zo weldenkend is valt te bezien gelet op het pro-Palestijns gezanik na de aanslagen, feitelijk een pogrom op 7 oktober van het afgelopen jaar in Israël. Deze gruweldaad was feitelijk ook niet meer dan islamitisch fundamentalistisch geïnspireerde moordlust. Veel gijzelaars zijn bijna een half jaar na hun ontvoering nog niet thuis. Met dit soort religieuze gekken moet je keihard komaf maken. Vandaar dat het gerechtvaardigd is dat Israël Rafah schoon wil vegen met harde hand en dat het evenzeer gerechtvaardigd zou zijn als Rusland intern, binnen haar landsgrenzen stevig orde op zaken stelt om vervolgens islamitisch terroristische cellen op te sporen en te neutraliseren. Juist de  onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen Alexei Navalny had  absoluut genoeg van de islamitische invloeden en de strapatsen van immigranten uit de voormalige islamitische Sovjetrepublieken. De Russische politie idem. We verwijzen naar een link van Euronews op Youtube  waarin  de Russische politie optreedt tegen betrokken Centraal-Aziatische oproerkraaiers. Ook hier zien we geen hoogopgeleide raketgeleerden of erudiete kenniswetenschappers. (2) Russian police round up migrants in wake of Moscow riot – YouTube

Een aantal verdachten van de aanslag zouden gepakt zijn in de omgeving van Bryansk, dat over de weg zo’n 471 kilometer van de Oekraïense grens ligt. De Russische president Poetin claimt dat de verdachten hun vluchtroute via Oekraïne zouden hebben gepland en dat in die vluchtroute was voorzien.  Poetin probeert Oekraïne medeplichtig te maken. Met nadruk “probeert”

Maar er stelt zich wel een ander probleem in Oekraïne. Voor alle duidelijkheid, wat we hier neerschrijven zijn geen harde feiten, maar gedachten en analyses. Zo goed dat we niet met zekerheid kunnen vaststellen of het Kremlin de absolute controle heeft over haar gevechtseenheden in Oekraïne, zie de demarches van de Wagner Group en de Tsjetsjenen die aan Russische zijde meevochten, zo goed is ook niet met zekerheid te stellen dat elke gevechtsgroep in Oekraïne onder de absolute controle staat van het Oekraïense centrale commando. Er gaan berichten de ronde dat de Azov-brigade ook redelijk autonoom handelt. We weten ook niet wat de bevels-status is van het Russisch Vrijheids Legioen dat op Russische bodem her en der toeslaat. Er vechten ook islamistische Tsjetsjenen mee aan Oekraïense zijde. Niets garandeert dat zij in voorkomend geval van de chaotische situatie geen hand- en spandiensten zouden verlenen om hun geloofsgenoten voor de “goede zaak” buiten het medeweten om van de Oekraïense autoriteiten door subjecten weg te sluizen van Russisch grondgebied over Oekraïense bodem.

Aan de andere kant kan Oekraïne dit soort van idiote en gevaarlijke querulanten op haar grondgebied missen als kiespijn. Bij wetenschap in “Kiev” dat dit soort lieden op Oekraïense bodem zouden verblijven, zou het neutraliseren de enige manier zijn om Oekraïne uit de hoek te houden waar bijkomende klappen zouden kunnen vallen.

Vlag van Makhachkala, Dagestan, Rusland

Poetin heeft een fiks intern probleem. Te veel opstandige moslims op Russische bodem. Dat zagen we al kort na de aanslagen in Israël van 7 oktober j.l.. Een vliegtuig landde Makhachkala in Dagestan waarvan gedacht werd dat het Joodse passagiers aan boord had. Het toestel werd bestormd door een kolonie barbaren en de autoriteiten waren noch voorbereid, noch in staat om de wildemannen van het vliegtuig en het vliegveld te verwijderen.

Een federatie met een keur aan islamitische republieken en rayons in het oosten verzwakt de homogeniteit van een land. Om een land bestuurbaar te houden zal men zich moeten ontdoen van die regio’s. De banden doorsnijden en letterlijk harde grenzen met muren en hekken moeten neerzetten. Maar in het Euraziatisch denken van Poetin past deze vorm van denken niet. Hij lijkt meer waarde te hechten aan een  repressieve Euraziatische federatie. Maar er lopen breuklijnen tussen het christendom en de islam. Al probeert Poetin deze breuklijnen niet te benadrukken en zelfs te ontwijken. Deze breuklijnen zijn er wel en het gaat Rusland nog zwaar opbreken. De Russische Federatie is een broos gegeven.

Een grootschalige militaire operatie kun je min of meer zien aankomen. Een terreuraanslag is een stuk moeilijker op voorhand te detecteren. We zeggen niet dat het onmogelijk is, maar het is moeilijker. Voor het Westen biedt deze verschrikkelijke aanslag de mogelijkheid om via de werking van de inlichtingendiensten, de bevroren banden iets te ontdooien met het oog op het voorkomen van nodeloos bloedvergieten ten gevolge van zowel terreur als oorlog.  Oorlog kent altijd een bepaalde dynamiek waar “onverwachte gebeurtenissen” zomaar opeens het verloop op langere termijn kunnen of zullen beïnvloeden.  De verwerpelijke aanslag in Moskou, gepleegd door Islamitische Staat, maakt de positie van Vladimir Poetin als herkozen onaantastbare vader des Vaderlands er in ieder geval niet sterker op.

Weerzinwekkende aanslag in Moskou: Russia Today is zeker niet Russia Tomorrow

Andorra, 1 land, 2 staatshoofden, géén EU,