#Nieuws & Actualiteiten

Externsteine: Mystieke en occulte rotsen in de Europese branding van een verdwenen zee

door © Peter-Vincent Schuld & Christel Dubos

Leidende foto: © Peter-Vincent Schuld

Het gaat weer lekker in Europa.  We hoeven het riedeltje niet te herhalen, want voor mensen die onder een steen slapen is elk geschreven woord te veel. Soms bestaat bij ons de neiging om met een voetbal-toeter mensen ruw uit hun tukkie halen, maar laten we het zo zeggen: We doen niet aan geweldsescalatie.

Neemt niet weg dat meer dan ooit, de Europese bevolking qua opvattingen over van alles en nog wat diep gespleten is en niet zelden recht tegenover elkaar staat. Waar tref je elkaar nog?  Is onze samenleving niet dermate gepolariseerd dat het een verloren zaak is? Al dan niet veroorzaakt door invasieve invloeden en/of waandenken dat er voor zorgde dat de natuurlijke samenhang in de samenleving is verkalkt? Want wat gebeurt er als iets flexibel is en het wordt voorwerp van verkalking? Het verbrokkelt tot er niets meer over is.

Rotsformatie Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als er ergens weer een plaats is in Europa waar je een voorbeeld van een zekere gewezen clash van Europese culturen vindt, dan is het wel hier in de regio Lipperland, om het iets duidelijker te maken: we bevinden ons in een regio dat aangeduid wordt als  het Teutenburgerwald.

Rotsformatie Externsteine in het Teutoburgerwald, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Inderdaad, u leest het goed, we hebben het over Duitsland, om nog preciezer te zijn Horn-Bad Meinberg nabij niet heel erg ver van Paderborn, waar Keizer Karel de Grote  (Charlemagne) spreekwoordelijk zijn “voetafdruk voor de eeuwigheid” plantte.  Maar wat is “eeuwigheid”? Het wordt gerelativeerd door de rotsformatie zelf.

Rotsformatie Externsteine, Duitsland
Foto: © Christel Dubos / Schuld

We zijn bij de Externsteine. Een imposante rotsformatie, zomaar in het midden van een natuurgebied, waarvan u zich wellicht afvraagt “Hoe komt die berg stenen hier?”

Zicht op de Externsteine, Duitsland
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Geologen schatten dat  het ontstaan van de Externsteine zo’n ongeveer 130 miljoen jaar geleden aanving. 130 miljoen jaar terug dus. In vergelijking; de huidige mens loopt pas 300.000 jaar op aarde rond en heeft de nare eigenschap alles te verstieren. Maar daar in het midden van Duitsland was het destijds dus zee. Dat zal Greta Thunberg wel niet leuk vinden, maar toch is het zo.  Je had toen ook een ander klimaat. Gek he? De zee, destijds grensde aan het Nedersaksisch Bekken en het Münsterlandse vasteland.

Rotsformatie Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit alles op zo’n 100 kilometer afstand van zowel Dortmund als Osnabrück. Voor wie het niet weet: Teuten of Teutoon verwijst naar een oude Germaanse stam. Weet dus voortaan wat u zegt als u iemand verwijt helemaal “¨teut” te zijn  Daar in dat Teutoburger Wald ligt, of beter gezegd staat een zandsteenformatie die wonderlijk van aard is. Door de eeuwen heeft het een aantrekkingskracht  op mensen van diverse en niet zelden volstrekt tegengestelde pluimage. En ondanks een bruggetje dat we op de top van deze rotsformatie vinden, zullen, zoals duidelijk wordt, die lieden van divers pluimage elkaar nimmer gaan vinden.

Een bruggetje op de top van de Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Tel eens bij elkaar op. Een rotsformatie de 130 miljoen jaar geleden begon te ontstaan, de mensheid die in haar huidige vorm 300.000 jaar bestaat, de mensachtigen (hominiden) die zo’n 7 miljoen jaar bestaan en u moet elke dag gedurende een bepaalde periode in uw leven van 9 tot 5 op kantoor zijn.

Even ter relativering. Als u rond de 80 a 90 jaar bent en in veel gevallen jonger, dan bent u over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. De nutteloosheid van het macro-menselijk bestaan waarvan we de zinloosheid proberen te kenteren met ingevulde dogma’s, de ene nog zotter dan de andere. Maar enfin, we zullen ermee moeten leven, willen we het leven een beetje leuk en draaglijk houden.

Rotsformatie Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ondanks dat “ze” telkens van alles “verzinnen” om het leven van de burger zo moeilijk en complex mogelijk te maken, zijn er in het openbaar bestuur van heden toch nog heldere geesten die ons die wijze lessen uit de geschiedenis willen blijven meegeven. 

Het onderhoud en de openstelling van de Externsteine is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Geldt dus ook voor de Externsteine. De Nordrhein-Westfalen Stichting voor Erfgoed, Cultuur en Natuur, met een financiële injectie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling zorgt ervoor dat deze geschiedenis niet verloren gaat.  Tja, ondanks het politiek gekrakeel en talloze politieke dwalingen in “Brussel”, zou je bijna vergeten dat er binnen de kantoren van de Europese Instellingen, niet alleen maar dwaze en neo-psychotische kantoorkneuzen rondlopen.

Kaart van het bos en de omgeving van de Externsteine, mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

U wordt zelfs het bos rond de rotsformatie ingestuurd. Niet om verdwaald te raken in een woud van regels en onzin, maar om te genieten van de adembenemende natuur die in elk seizoen een weergaloze charme kent.

Leren over onze geschiedenis dus ook over de Externsteine, met met geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Voor alle duidelijkheid, wij als Facts Found ontvangen geen cent aan subsidie, niet van de Europese Unie, noch van andere instellingen. Maar voor uw beeldvorming is het best goed om te weten wat er zoal met Europees geld gedaan wordt.

Hier zien we een voorbeeld dat er met Europees geld ook monumenten onderhouden worden die tegen het heersende cultuurrelativisme ingaan. Europa is niet alleen een economisch project, het is niet alleen “politieke bemoeizucht” met name uit linkse kringen, het is ook het behoud van want ons gebracht is, zelfs als dit ook vertelt als de donkere of moeilijke jaren uit onze geschiedenis betreffen. Dit is geen mening, maar een hard feit. Een hard feit dat we helaas te weinig terugzien in de immer naar sensatie op zoek zijnde andere media. Wij hebben ons verplicht om u een eerlijk verhaal te vertellen.

Zicht op de rotsformatie Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De geschiedenis kennen is nu eenmaal een voorwaarde om heden te verklaren en te werken aan een redelijk behoorlijke dag van morgen en overmorgen. Maar de kennis over de geschiedenis is aan erosie onderhevig, net zoals de rotsformatie zelf. Regen, vrieskou en wind hebben ervoor gezorgd dat de stenen door de tand des tijds zijn aangetast. Klimaten veranderen. Niets is eeuwig. We kijken vanuit een laag punt naar de stenen en ze lijken op elkaar gestapeld als hooibalen, of zoals de geologen het noemen “wolzakken”.

Zicht op de rotsformatie Externsteine in Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Rond de Externsteine hangt een sfeer die je misschien het beste kunt omschrijven als “mystiek” of “occult”.  Er zijn aanwijzingen, geen hard bewijs, dat reeds in de Steentijd dit een plek was waar Germaanse stammen hun rituelen uitvoerden.  We naderen de slag om de cultus. Want naast hedendaagse Germaanse paganisten trekt de plek ook druïden, esoterici en mensen die zich bezighouden met moderne hekserij. Een plek waar de zonnewende gevierd wordt.  De pre-christelijke beschavingen gingen mee met de tijdvakken van het jaar en dus de werking van de natuur.

Zicht op de rotsformatie Externsteine in Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De oude Germaans-Saksische beschavingen, pre-christelijk, zijn een volkenkundige realiteit. Net zoals dat de veroveringstochten van de Mongolen en Alexander de Grote realiteiten zijn.  Het is een “idee-fixe” om te geloven dat er geen seksuele interacties waren tussen de invasieve veroveraars en de lokale bevolking. Maar de notoire nazi Heinrich Himmler vond in de Externsteine een symbool van het Germaanse volk en de Arische raszuiverheid daarvan. Himmler had nog nooit van DNA gehoord waarin de sporen van het “wanderen” van volkeren terug te vinden zijn. Maar zijn misselijkmakend waanbeeld maakte van de Externsteine  een symbool van puur Germaans bloed en voorouders. De zoektocht naar bewijs voor de theorie van Himmler werd zijn persoonlijk paradepaardje waarbij pseudo-wetenschappelijk bewijs bij een theorie gezocht werd. Hier werden elementen uit de geschiedenis gebruikt en misbruikt om een rassenideologie kracht bij te zetten. De geschiedenis van de Germaanse stammen zelf, tja dat is een volkenkundig historisch gegeven, en dit onderzoeken daar is niets mis mee. Het gaat pas fout als een feitelijk geschiedenis gebruikt wordt om een ideologie kracht bij te zetten. Zo werden in principe onschuldige runentekens symbolen voor obscuur gedachtegoed. Als u ooit ergens driemaal  een X ziet staan, weet dat dat dit volgens het Angelsaksisch alfabet”c.q. “runenbet”, drie cadeautjes betekent.

Mystieke sfeer in de bossen rond de Externsteine, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar ja, er brak ook een christelijk tijdperk aan waarin er geen plaats was voor het heidendom of andere vermeend occulte religies en Germaanse culturen. Daarvan kun je van alles vinden, maar dat er verhoudingsgewijs te weinig kennis en monumenten zijn overgebleven is spijtig. Immers die kennis had een voedingsbodem voor het Derde Rijk en de daarin begane misdaden kunnen voorkomen. Anderzijds kun je niemand het niet kwalijk namen dat men in 800 jaar naar Christus niet wisten wat ze de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw zouden gaan uitspoken. Daar zit een crux. Het was de tijd van de Frankische koning Karel.

De kruisafname van Jezus, gebeiteld in de rotsformatie van de Externsteine, de oudste sculptuur in Duitsland. Foto: © Christel Dubos / Schuld

De Frankische Keizer Karel beschouwde de rotsformatie als een heidens symbool en liet deze voor een deel vernietigen. En dat, zo mogen we gevoeglijk aannemen, zonder visioen in relatie tot de sloop-Taliban. Daarna zou de rotsformatie een functie krijgen in het christendom waarin de afname van Christus aan het Kruis werd afgebeeld en aanbeden en er werd in de rots een kerkje werd gebouwd.

Zicht op oude stadsmuur en de Dom van Paderborn
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ideologisch en religieus multifunctioneel? Het is niet de eerste keer dat de geschiedenis “overschreven” wordt. Toch was onze Karel, alias Sjarel, alias Charles (Nee, niet Charles Michel) wel van eminent belang in de ontwikkeling van Europa. De nabijgelegen stad Paderborn werd het Brussel van de middeleeuwen.

Doorkijkje in een gang behorende tot de Dom van Paderborn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Dom van Paderborn is misschien niet zo imposant als de dom van Keulen of de Sint Jan in Den Bosch, maar de presentie is niet minder belangrijk. Naast de Dom van Paderborn werd een zogenaamde palts gebouwd. Nu vraagt u zich wellicht af, overigens terecht wat in hemelsnaam nu weer een palts is.

Plattegrond van de Dom en palts in Paderborn met op de achtergrond de herbouwde palts
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een keizerlijke of koninklijke palts is een nevenverblijf van een regerend vorst,  een soort van Rijks-Hilton met vergaderfaciliteiten, vaak niet ter verdediging versterkt, maar wel bedoeld om het regentschap uit te oefenen in de uithoeken van het gebied waar de scepter wordt gezwaaid.  

Zicht op de herbouwde palts met een in brons uitgevoerde bouwtekening van de originele keizerlijke Palts in Paderborn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zo ook in het Duitse Paderborn. Daar vinden we zo’n palts uit de 11e en twaalfde eeuw. Nou ja, even eerlijk zijn. Het 50 meter lange pandje werd in de jaren 70 van de afgelopen eeuw herbouwd op de fundamenten van wat er eerst stond. Werden daar de vergaderingen gehouden? Nee. We hebben het hier over een Ottoons-Salische palts.  Wat er voor die herbouwde palts ligt is eigenlijk veel belangrijker.

Daar spreken we over de fundamenten die er liggen van de Karolingische palts, inderdaad, stammend uit de tijd van “ome Karel”. In die oude palts ontving de toen nog alleen maar als Frankische koning functionerende Karel de uit Rome verdreven Paus Leo III.

Zicht op het museum gebouwd op de fundamenten van de keizerlijke Palts in Paderborn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het gebouw in Paderborn fungeerde een beetje als het  gebouw van de Europese Raad in Brussel. Op beide plekken werden nogal wat voor Europa belangrijke politieke bijeenkomsten gehouden. In Brussel  blijft dat nog wel even duren.  Maar we hadden het over Paus Leo III die gezellig bij ons Kareltje op bezoek kwam. De twee sloten een verbond. Karel steunde paus Leo om terug te kunnen keren naar Rome en als dank werd Karretje tot keizer geslagen en vanaf toen……was onze Sjarel niemand minder dan Karel de Grote, naar wie het, we schreven het al eerder, de jaarlijks in Aken uitgereikt Keizer Karelprijs  is vernoemd, maar ook het tweede belangrijkste gebouw van de Europese Commissie, het Charlemagne gebouw.  Wie nog wat scherven, brokstukken en interessante archeologische vondsten wil bewonderen stammende uit de 6e tot de 12e eeuw kan terecht in het museum, deels gebouwd op de fundamenten en ander sloopafval van de oude palts van de inmiddels tot keizer bevorderde Keizer Kareltje.

Informatiebordje bij de Keizerlijke palts van Keizer Karel de Grote in Paderborn, Duitsland ondersteund met geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Kijk, dat is nu weer zo’n element in de geschiedenis van Europa en de Europese politiek die veel mensen niet kennen, maar wel ten grondslag ligt aan het Europese continent van vandaag en een zeker antwoord waarom Duitsland, eeuwen terug tot en met nu toch zo’n belangrijke speler was en is op het toneel van het Europese continent, ook als het inktzwarte jaren betroffen. Ook die kennis mag niet verloren gaan en ook hier is het “behoud” van deze kennis ondersteun door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het is een objectieve manier van doorgeven van kennis in de hoop dat we er in Europa niet weer een langdurige bende van maken, al tekenen er zich nu weer donkere tijden af.

Lichtreclame voor het Duitse biermerk Frankenheim in Paderborn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook de commercie laat zich niet onbetuigd. Ja, het rijk van de Franken strekte zich tot diep in Duitsland uit. Een biermerk, Frankenheim (Thuis van de Franken) herinnert ons aan wat eens was. In kleine dingen zien we de geschiedenis vaak enigszins onopvallend, opgetekend en terugkerend.

Paderborn aan het water…Paderborn als Hanzestad
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Tja niets is eeuwig gebleken, behalve de overgebleven rotsen van de Externsteine. De grote stadsbranden van Paderborn legden de stad in de late middeleeuwen met regelmaat in as. Maar Paderborn herwon haar Europese positie toen het lid werd van de Hanze, en als Hanzestad deel uitmaakte van het nautisch-maritiem-economisch verbond, zo ergens in 1295. Nee, niet voor de prijs van 12,95, in 1295. Je moet tegenwoordig ook alles herhalen.

Oude stadscentrum van Paderborn, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Enfin…

Allianties verwelken, politici vergaan, maar het Europese continent zal altijd blijven bestaan (ook zonder Greta Thunberg)

Externsteine: Mystieke en occulte rotsen in de Europese branding van een verdwenen zee

75 jaar NOVEMBER ALPHA TANGO OSCAR: Willen