#Analyse & Commentaar

Van zaad komt gij en tot olie en gas zult gij wederkeren: Klimaat-Tiran Timmermans gaat rode lijn over!

door Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

Eerst tijd voor commentaar:

We kunnen geen andere conclusie trekken dat EU-klimaatcommissaris Timmermans zwaar misbruik maakt van de oorlog in Oekraïne. Terwijl de oorlog de uitstoot van CO2 tot ongekende proporties de hoogte ingooit, zou het als het aan Timmermans ligt, de Europese burger en het bedrijfsleven moeten bezuren door nog meer te vergroenen. De man lijkt elke voeling met de realiteit kwijt te zijn. Afgelopen week werd Timmermans door het Europees Parlement nog politiek knock out geslagen. Maar Timmermans lijkt in politiek opzicht weer te zijn opgekrabbeld maar blijkt net zoals Vladimir Poetin totaal van het padje af te zijn.

EU-label voor autobanden gefotografeerd in een garage in Almoradi, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Met het drama in Oekraïne en de problematiek inzake het Russisch gas te misbruiken heeft Timmermans een rode lijn overschreden die hem in politiek opzicht rijp maakt voor het gesticht. De keiharde transitie omwille van klimatologische redenen moeten we toch met een korreltje zout nemen en EU-klimaatcommissaris Timmermans is en blijft de terrorclown van de Europese Unie en is intellectueel, historisch en politiek oneerlijk (niet de Europese Unie als instituut, het zijn de politieke kleuren en poppetjes die de dienst uitmaken) Besef wel: Het politieke bestaan van Timmermans is net zo vergankelijk en vervangbaar als de banden van uw auto die ook weer voorzien zijn van een EU-energielabel.  De Nederlandse klimaat-potentaat is obsessief en maakt zich schuldig aan milieu-populisme. Zijn denken en handelen zijn destructief voor de welvaart van de EU-burger. De klimaatcommunist Timmermans zal inderdaad in de geschiedenisboeken komen, maar niet positief. Timmermans dient zo snel mogelijk met aanwending van alle middelen van het unierecht, van het Europese politieke toneel te verdwijnen. Er zijn al te veel “gevaarlijke gekken” in de internationale politiek actief. Timmermans beseft niet dat de economie, hoe we het ook wenden of keren afhankelijk is van olie en gas. Daar is niets mis mee.

Tank gevuld met CNG /LNG (aardgas) voor het gebruik door voertuigen bij het Q8 tankstation te Ranst België. De installatie is mede ondesteund met een subsidie van de Europese Unie.

Foto: © Peter-Vincent Schuld

Frans Timmermans beliegt en bedriegt de ingezetenen van de Europese Unie.. Honderden tanks gevuld met aardgas zijn met Europese subsidies gebouwd bij talloze tankstations langs onze wegen. Moeten we deze nu gaan afbreken? Als Timmermans dit voor ogen heeft blijkt het echt een communist van de oude stempel te zijn die tegen beter weten in puur aan kapitaalvernietiging en verspilling van belastinggelden doet. Het zou voor het Europees Parlement  en de Europese Raad van Staats- en regeringsleiders een extra reden moeten zijn om Timmermans aan te sporen om de eer aan zichzelf te houden en op te donderen en wel zo snel mogelijk. Wil Timmermans niet uit eigen beweging vertrekken dan rest er niets anders dan dat er een motie van wantrouwen tegen gehele Europese Commissie in het Europees Parlement aangenomen wordt, en dat dus de hele Europese Commissie aftreedt. Zo werkt het volgens de Europese juridische regels in tegenstelling tot bij ons waar we 1 bewindspersoon als nationaal parlement kunnen wegsturen.

Zonnepanelen op huizen in Tilburg, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als we kijken naar de grondslagen van de Europese Unie en haar voorganger de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, waarin juist samenlevingen die beschadigd, vernietigd dan wel gespleten waren bijeengebracht werden op basis van een goed functionerende in een zelf richtende economie, opteert Timmermans in onze ogen voor het omgekeerde. Hij hangt de dictator uit die zegt “u moet zonnepanelen hebben op uw nieuwbouwhuis”, u moet dit, u moet dat. Hier is de EU nooit voor bedoeld geweest.  Timmermans is een politieke serieverkrachter van 27 Europese landen en hun samenlevingen. Timmermans bedrijft politieke sodomie met de grondslagen van de Europese Unie. Timmermans is een politieke bom onder de oorspronkelijke gedachte van de Europese Unie. Een gedachte, een redelijkheid die noodzakelijk was en is na de Tweede Wereldoorlog toen heel Europa in puin lag. Europese samenwerking en economische integratie is noodzakelijk, willen we niet in Oekraïense toestanden belanden. Timmermans zorgt voor een afkalvend draagvlak voor de EU en geeft getuigenis van  politiek narcisme. Om dit te duiden brengen wij u vandaag een verhaal om u een beeld te schetsen wat er feitelijke allemaal gaande was en is in de wereld van brandstoffen. Dat is een andere realiteit dat Timmermans brengt.

Logo Shell, zo helder als maanlicht, gefotografeerd in de buurt van Montpellier, Frankrijk

Shell topman Van Beurden meldde het afgelopen week nog. Van Beurden is zo is helder als de volle maan. Van Beurden is de man van de economische realiteit en stelt onomwonden dat een vervanging van aardgas niet geloofwaardig is. We zullen hoe dan ook de gasvelden in Groningen moeten gaan aanspreken. Niet zeveren, doen! Het Russisch gas gaat op termijn heus wel weer stromen. Rusland hangt het nu fiks uit en terecht dat we de Rusland even wat minder inkomsten gunnen, maar er is een Russische bevolking die we niet als tweederangs burgers van het Europese continent mogen gaan beschouwen. Vroeger of wat later komt er een machtswisseling in Moskou. Rusland kan dit spel echt niet heel lang blijven spelen. Dan gaat de gaskraan weer open en kan de economische schade op Rusland verhaald worden. Er is geen betere manier om schade in natura te betalen, in de vorm van aardgas en olie. Maar zo slim is klimaat-tiran Timmermans niet. Timmermans brengt door zijn handelen de Europese economie naar de rand van de afgrond en speelt met de pan-Europese stabiliteit. Timmermans moet hierin worden tegengehouden en heel snel.

Renovatie van een FTH tankstation in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Loop naar de pomp…. om benzine of diesel te halen…..Reden genoeg om eens te kijken naar een deeltje van olie- en gasmarkt en wat er onder meer speelt met de Europese burger als getergd slachtoffer. Hoe is deze markt veranderd is en toch ook weer niet ? Wat speelde er en wie spelen er allemaal? Volledig is het verhaal nooit, dan kunnen we boeken vol schrijven. We pakken er gewoon een aantal punten uit.

Hoes van de single Pump up the Jam van Technotronic
Beeld: © ARS Entertainment c.o. Universal Music

“Pump up the jam, pump it up”. Wie herinnert zich deze song niet van de Belgische act Technotronic die tot op de dag van vandaag uit de luidsprekers van menig radiostation knalt. Al weer daterend uit 1989, de nadagen van de Koude Oorlog, maar het liedje verhitte mening lijf op de dansvloer en niet zelden daarna in bed.  Redacteur Peter: “Ik kan er over meepraten, Het waren mijn zondige jeugdjaren. Jeugdig ben ik in lijf wat minder, des te meer in hart en geest en zondig zal ik blijven tot mijn dood (hoop ik). Energie genoeg destijds ook zonder Colombiaanse poedertjes.” Aldus mijn hedonistisch ingestelde collega.  Wat een tijd. Maar energie het blijft ons bezighouden. Het zou best een 2022 remix kunnen gebruiken met als titel Pump up the gas, pump it up.  De prijzen aan de pomp rijzen de pan uit.. Dus maak nog maar een remix: “Pump up the price, pump it up”.  Over olie en gas valt zoveel te schrijven dat er geen einde aan komt maar we houden het dit keer op enkele uitzonderingen na bij de “retail”, dus de verkoop aan de eindgebruiker.

Voorraadtanks met diesel en bezine beveiligd met extra beugels bij een tankstation in Benijofar, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

De prijzen zijn zo hoog geworden dat sommige voorraadtanks bij tankstations zelfs met beugels tegen diefstal beveiligd worden. Het wordt er allemaal niet “leuker op”. Een peperduur goedje.

Reclame op een bus voor de Maleisische oliemaatschappij Petronas op Hanoi International Airport, Vietnam Foto: © Peter-Vincent Schuld

De zeeën voor de kusten van  Brazilië, Guyana en Suriname. Het zit het vol met olie en het gas.  De vondsten behoeven geen reclame. Het is gewoon een kwestie van naar boven halen. De Maleisische oliemaatschappij Petronas zag er wel brood in en heeft zich volop gecommitteerd om de nodige concessies te verwerven om te mogen boren. Ook daar gaat olie en gas naar de oppervlakte stromen en geen Timmermans die het tegen kan houden. Zuid-Amerika heeft haar eigen equivalenten van de Europese Unie te weten de Mercosur en de Caricom en denk maar niet dat deze twee economische unies ook maar iets gelegen laten liggen aan het “onzin brakende orakel” uit Brussel in de persoon van Timmermans.

Oude reclame bij oliehandelaar voor Thermofina stookloilën en smeeroliën )Fina is overgenomen door Total) in Turnhout, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het woord oliehandelaar komt immers niet uit de lucht vallen. Ooit leverden ze steenkool en huisbrandolie aan huis, in Vlaanderen mazout genoemd. De tijd ging vooruit en het aandeel steenkool en huisbrandolie nam af, immers we schakelden over op aardgas. Maar waar toch wat schimmig over wordt gedaan zijn de nog resterende voorraden olie en gas op deze planeet met daarbovenop de vraag of  we alle velden ter wereld wel in kaart hebben? Het is op dit  moment in het tijdsbeeld van de klimaathysterie allerminst sexy voor de “pseudo bewuste burger” om kennis te nemen van wat de voorraden zijn op deze planeet.

Terrasverwarmer op propaangas te Brasschaat, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Diezelfde burger gaat evenwel een terrasje pakken en laat zich terecht verwarmen door terrasverwarmers die branden op butaan en propaan. Zijn dat dan aparte gassen, die speciaal aangeboord moeten worden? Hallo, waar is uw algemene ontwikkeling? Dit zijn “afvalgassen” die vrijkomen bij de raffinage van aardolie zoals we drie jaar geleden al schreven.  Deze gassen werden ooit gewoon afgefakkeld tot het moment dat een slimmerik het commercieel belang van deze gassen inzag.

Afgedankte tanks voor propaangas bij oude boerderij in Heist op de Berg, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

In landen met een minder breed uitgerold aardgasnetwerk zijn butaan en propaan nog steeds de primaire brandstoffen voor het verwarmen van huizen en het fornuis. U had Facts Found al vanaf het begin, 5 jaar terug moeten lezen, dan was u nu al een stuk wijzer geweest.

Jaknikker op het olieveld te Schoonebeek, Drenthe, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Olie, het is zelfs in Nederland te vinden.
Herinnert u zich ook nog het Nederlandse olieveld bij Schoonebeek waarbij op het Nederlandse deel van dit olieveld de jaknikkers van de NAM (joint venture van Shell en Esso) de olie naar boven haalde.

Jaknikker van de voormalige mijnbouwmaatschappij Preussaf Energie op het olieveld in het Duitse Emsland nabij Twist. Duitsland Foto: © Peter-Vinent Schuld

De jaknikkers zijn buiten bedrijf en vervangen door andere installaties. Net over de grens in Duitsland waren de jaknikkers die de olie uit de grond haalden in handen van het voormalige Duitse staatsbedrijf Preussag. Een bedrijf dat in 2002 u beter bekend zal klinken als TUI, de naam die het in 2002 kreeg en vervolgens  de energie-activiteiten afstootte aan Gaz de France en en het Oostenrijkse OMV.

Preussag werd Tui, een reisonderneming.
Op de foto een vestiging van TUI in Zutphen, Nederland

Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vrijwel geruisloos voor de gemiddelde Europese burger veranderden de belangen in energieland in een hoog tempo. Ze zullen blijven veranderen. Maar toch blijven er rode draden en is er een rode lijn.

Witte pomp van Van Raak, net over de Belgische grens in Poppel Foto: © Peter-Vincent Schuld

De iets oudere generaties lezers zullen zich de zogenaamde “Witte Pompen” nog wel herinneren, een fenomeen uit de jaren 70 en tachtig van de vorige eeuw, waarin oliehandelaren brandstoffen merkloos of onder eigen naam aanboden in de concurrentie met de “duurdere” merk-brandstoffen.  Maar je hebt minder raffinaderijen dan dat je brandstofmerken en witte pompen hebt. Dus bruto/netto kan het wel eens zo zijn dat u aan een pomp met een bekend merk wel eens dezelfde benzine of diesel tankte die u bij een ander station kocht zonder merk. Dus u betaalde voor het merk dat u tankte. We zien in de afgelopen decennia een toename van de bevolking en dus een toename van de mobiliteit. Zowel qua personenauto´s als de vrachtwagens die moeten bevoorraden. Met de massa-immigratie die Europa kende in de afgelopen tijd is het dus logisch dat het energieverbruik drastisch toenam. Van al die inkomsten uit verhoogd energieverbruik verdwijnt er dus weer een fiks deel aan opbrengsten de staatskas in. Het is pure logica, maar er worden talloze verhalen rondom heen gebouwd die de aandacht afleiden van de harde feiten en de simpele logica.

ANWB tankstation bij Vliegveld Beek, nabij Maastricht, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

In de jaren negentig van de vorige eeuw en begin deze eeuw zette deze trend zich opnieuw voort. Zelfs de club van automobilisten met wegenwacht en praatpalen, de ANWB, begon eigen onbemande tankstations die het weer in 2008 van de hand deed aan oliemaatschappij GULF.

GULF Tankstation bij Eersel, Nederland (inmiddels zit er een andere oliemaatschappij)

GULF baat in Nederland een reeks aan onbemande tankstations uit onder de merknaam TinQ en heeft een beperkt aantal bemande tankstations operationeel in Nederland. 

TinQ Tankstation, in Ouddorp, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dus een A-merk verkoopt onder een andere naam ook B-merken. Nieuw? Nee!

Onbemand tankstation van ELAN, een verkoopformule van TOTAL in Veghel, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee hoor. Energiegigant Total Energies heeft ook een andere formule onder de naam “Elan” bestaande uit onbemande stations in vaak wat kleinere kernen. Zo proberen diverse oliemaatschappijen onder diverse merknamen hun gunst om de klant te winnen. Dat zouden ze niet doen als er geen markt was voor het goedje “brandstof” voor auto’s. Maar Total koos er in de regio Antwerpen ervoor om het merk De Smet & Van Diest juist weer uit het straatbeeld te halen en te veranderen in TOTAL.

Tankstation van Maes in Puurs, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als we over een grote onafhankelijke speler hebben qua uitbating van tankstations met inbegrip van aardgas in de vorm van CNG/LNG en oplaad-faciliteiten voor elektrische auto´s dan kunnen we niet om MAES heen met bijna 1700 tankstations in de Benelux. Maar wordt er alleen onder de naam “Maes” verkocht? Nee! Ze voeren onder licentie ook het merk Esso.

Tankstation van Tango, Meerkerk, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

In 2000  kwam er nog een nieuwe speler die de markt van benzine en diesel ging betreden en met lagere prijzen ging bekampen onder de naam TANGO.

Tankstation van Q8 in de omgeving van Badajoz, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

De zelfstandigheid was geen lang leven beschoren in 2004 nam Kuwait Petroleum (Q8) het bezit van de tankstations over en zo weet u weer waar Abraham  zijn mosterd en zijn benzine haalt en Sjeik Ibrahim zijn aan de olie verdiende centjes oppikt.

Tankstation van Tamoil Express, met zonnepanelen in Oostwoud, Groningen, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een komen we bij een van oorsprong Libische oliemaatschappij Tamoil die al enige tijd in Nederlandse handen is en haar netwerk van tankstations rap uitbreidt. Tamoil is relatief korte tijd toch een begrip geworden in Nederland en daarbuiten.

Tankstation van Tamoil Hartholt Olie in Windesheim, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Overnames houden aan. In Nederland werd de relatief kleine speler Hartholt Olie overgenomen en overal verschijnen de tanklocaties waar u Tamoil in uw tank kan smijten waarbij de firma zich opwerkt naar een vast A-merk. Mocht er op termijn niets meer te verdienen zijn geweest zou Tamoil ook het netwerk van 275 tankstations in Italië van de Spaanse olie- en gasgigant Repsol niet hebben overgenomen.

Tankstation van Repsol in Las Molinas, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit zijn geen investeringen die je normaal gezien op een paar jaar afschrijft. Het verhaal van het staken van het gebruik van fossiele brandstoffen is in alle realiteit voorlopig een kosten verslindende fantasie die afgewend wordt op de rug van burgers en bedrijfsleven in de Europese Unie. Alhoewel het wenselijk is dat Frans Timmermans opdondert om de rust in Europa terug te brengen, kan de vraag gesteld worden of de Europese Staats- en regeringsleiders en het Europees Parlement er gaan baat bij hebben dat Timmermans zichzelf aanhoudend belachelijk maakt om hem daarna in politieke zin onderuit te halen en de macht van de Europese Commissie in haar huidige samenstelling te ondermijnen.

Rokende schoorsteen in de omgeving van Celje, Slovenië Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Raad van Europese Staats- en Regeringsleiders, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn geen Heilige Drie-eenheid. Er spelen dezelfde krachten als binnen een nationale parlementaire democratie waarin je soms ook een bewindspersoon zichzelf laat verbranden. Niet qua persoonlijk inkomen van de spelers, maar wel qua politieke opbrengsten moeten de politieke schoorstenen van de diverse politieke families ook blijven roken.

Reclame voor BP Gas in Montemor, Portugal Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het afstoten door en de door Russische overheid genationaliseerde retail en winnings-activiteiten van Shell, BP en andere buitenlandse olie- en gas giganten in Rusland is een fikse aderlating voor de betrokken bedrijven.

Tankstation van het Russische merk Lukoil in Willebroek, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Shell maakte vandaag bekend dat haar tankstations in Rusland en haar fabriek voor smeermiddelen onder voorbehoud van toestemming van de mededingingsautoriteiten worden verkocht aan de Russische banchegenoot Lukoil. Maar als de Russische staat weerkeert in de tijd van de beschaving zullen ze deze firma’s toch schadeloos moeten gaan stellen. Sterker, als de Russische economie instort en op het peil belandt zoals het was aan het einde van de Koude Oorlog waarbij de huidige oligarchen hun slag konden slaan, is het niet uitgesloten dat menig Russisch energiebedrijf gewoon in handen komt van de huidige westerse giganten. In feite heeft de Russische staat haar economie in een proces gezet van versnelde omvorming tot vergaan waarbij de economie in zekere zin “gasvormig” aan het worden is. Net zoals methaan, uiterst brandbaar en explosief, als we niet zorgen dat de afgekalfde welvaart van de Russische bevolking weer snel op peil komt en gelijk opgaat met een nieuwe op te bouwen welvaart van Oekraïne.Olie en gas zullen in de opbouw van de economische en sociale stabiliteit van het land een cruciale rol moeten gaan spelen, willen we geen economisch toestanden zoals we die zagen in Duitsland van na de Eerste Wereldoorlog waarbij het revanchisme de overhand voerde boven het nadenken hoe we ons continent stabiel kunnen houden. U ziet het met de retoriek vanuit Londen en Washington, woorden doen er toe en kunnen een zaak heel rap en onverwacht doen escaleren.

Tank met DISA Autogas (LPG) in de buurt van San Miguel de

Het is niet voor  niets dat olie- en gasbedrijven hun risico’s spreiden en bijvoorbeeld aan andere onafhankelijke spelers licenties verlenen om hun merk te mogen voeren We vertelden hierover al in een eerder verhaal over de Spaans-Canarische onderneming DISA die op het Spaanse territorium een  licentie heeft om diesel en benzine onder de naam Shell te mogen verkopen. LPG, een met de hoge brandstofprijzen een zeer gewilde brandstof verkoopt DISA wel weer onder eigen naam.

Omgeving Meer, België: laatste tankstation voor de Nederlandse grens van de EG group

Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is me wat die energiemarkt. Want waar de auto getankt moet worden, willen bestuurders en inzittenden ook graag wat tot zich nemen.

Esso tankstation uitgebaat door de EG Group in Schengen, Luxemburg Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Britse EG Group verkoopt door geheel Europa en de VS, dus ook in Nederland en België en Luxemburg brandstoffen onder licentie van onder meer Esso, de stations die de merken Texaco en Firezone voerden werden onder de Esso vlag gebracht.

Vestiging van Burger King bij tankstation in de omgeving van Murcia, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wie denkt er aan wat de maag voor brandstof nodig heeft? allerlei vormen van “baanvoer” zoals broodjes en hamburgers van Burger King en stukjes “milieuonvriendelijke plofkip” kip van KFC.

Reclamezuil KFC in Los Christianos, Tenerife, Canarische Eilanden, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

En als we dan toch bezig zijn kan er ook nog voor de avond ingekocht worden bij de onder licentie uitgebate SPAR supermarkt die bij diverse tankstations zijn ondergebracht. Moraal van het verhaal: Als klimaat-tiran  Timmermans denkt de wereld van brandstoffen in enkele jaren te kunnen veranderen heeft mijnheer het gewoon mis en misleidt hij de burger, het bedrijfsleven en zet hij tevens de werkgelegenheid van miljoenen mensen op het spel.

Oplaadpunt van de EG Group voor elektrische voertuigen bij een tankstation langs de E40 in de buurt van Gent, België Foto: © Peter-Vincent Schuld

Niet dat een speler als EG niet met haar tijd meegaat. De laadpalen verschijnen er ook. De wereld gaat snel, de auto gaat snel, het leven gaat snel, het eten moet vaak snel en dat staat haaks op allerlei hoogdravende ideologische filosofieën van een klimaat-potentaat. Op het hele randgebeuren en de verkopen anders dan diesel of benzine bij de tankstations pikt de overheid natuurlijk ook een stevig graantje mee. De kosten van een broodje of een blikje drinken ligt een stuk hoger dan in de winkel in de stad of dorp en dus zijn de inkomsten uit de BTW voor de staat ook een stuk hoger. Dit nog los gezien van de concessiegelden die de tankstations aan de overheid moeten  betalen om een tankstation en allerhande andere activiteiten langs ‘s-lands wegen te mogen uitbaten. De overheid heeft altijd een volstrekt dubbele moraal en is per definitie een hypocriete entiteit. Kijk maar naar de inkomsten uit tabaksaccijnzen en het parallelle ontmoedigingsbeleid.

In de verhouding burger – overheid is de burger vaak de sigaar. Op de foto: Sigaar in asbak in de rookruimte van het vliegveld Parijs Charles de Gaulle, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wie is er de sigaar? Inderdaad… de burger. In een vrije en libertijnse democratie heb je die tegenstrijdigheid een stuk minder omdat de burger minder fiscaal gestuurd wordt door de overheid. Helaas, de socialistische bemoeizucht van overheidswege is een uitgezaaide kanker in onze samenleving.

Fastned oplaadstation voor elektrische auto’s, mede gefinancierd met een subsidie van de Europese Unie langs de A4 nabij Schiphol, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

De geldhonger van alle lagere en hogere overheden, van de gemeente tot en met de Europese Unie kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen. De geldverslindende subsidies voor allerlei milieuvriendelijke projecten zoals laadstations voor elektrische auto´’s zijn massief en massaal. Maar krijgen we geen overkill aan gesubsidieerde laadpalen en laadstations? Bedrijven de overheden in deze geen concurrentievervalsing naar de oliemaatschappijen?

Medewerker en wagen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Medemblik, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar wie vraagt er om hulp aan de Nederlandse rijksoverheid om van de gascontracten met de Nederlandse vestiging van de Russische gasleverancier Gazprom af te komen? Juist diezelfde (lagere) overheden bestaande uit waterschappen en gemeenten zoals het Hoogheemraadschap (waterschap) Hollands Noorderkwartier. Hier doen de overheden waar ze altijd goed in zijn. Janken als een huilbaby. De Nederlandse Rijksoverheid heeft gesteld dat de gemeenten en waterschappen het maar lekker zelf mogen uitzoeken.

Paragon offshore booreiland in de haven van IJmuiden, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

De oliemaatschappijen maken met de hoge energieprijzen meer winst, veel meer winst. Maar bedenk tegelijkertijd wel dat onder druk van de klimaat- en milieulobby plus de weerbarstige overheden maal de publieke druk op de financiële sector om niet langer meer te investeren in – cq niet meer te willen voorzien in in de financiering van de winning van fossiele brandstoffen er toe leidt dat de olie- en gasbedrijven een goedgevulde kas nodig hebben om toch in de noodzakelijke winning van olie- en gas te blijven voorzien. Want voorlopig gaan olie en gas echt niet verdwijnen.  De economische belangen zijn gewoonweg te groot voor iedereen die brandstoffen produceert en consumeert.

Het bijtanken van een Belgische militaire Alouette helikopter op een Franse basis in Saillagouse, Pyreneeën , Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zoals we al eerder schreven, we zien morgen nog geen tanks, houwitsers en straaljagers aan de laadpaal opgeladen worden. Want niet alleen aan Russische en aan Oekraïense zijde moet het defensiematerieel afgetankt worden. Ook de in deze crisis in paraatheid gebrachte en verplaatste vloot aan defensiematerieel in Europa moet van brandstof worden voorzien. De oorlog in Oekraïne toont dus keihard aan dat het “weg met olie en gas-verhaal” feitelijk een verhaal is dat gebaseerd is op wishful thinking en geen rekening houdt met variabelen zoals oorlogen en catastrofes die massale verplaatsingen van mensen en materieel vergen. Natuurlijk is er door de stijgende vraag naar eender welke vorm van energie een behoefte aan energiediversificatie.

Klimaat-neurose in Brussel, met een geplakte sticker van Extinction Rebellion, met enkele kilometers verderop in het Berlaymont gebouw een activistische politicus genaamd Frans Timmermans Foto: © Peter-Vincent Schuld

Fossiele brandstoffen. Economisch gezien blijft het gewoon oppompen of economisch verzuipen. Vindt u het niet apart dat aan de ene kant de klimaat- en milieubeweging + de overheid ons de groene doctrine opleggen en zeggen dat we afscheid moeten en gaan nemen van fossiele brandstoffen en dat tegelijkertijd ondanks de wil tot verminderde vraag de prijzen de hoogte in blijven gaan? Het is volstrekt tegen de logische economische wet van vraag en aanbod. Wel of geen kleine lichte vermindering van accijnzen en energiebelastingen, het aandeel directe en indirecte heffingen voor de staat  u aan de pomp of aan de energieleverancier betaalt en die de schatkist van de staat binnen vloeien ligt ruim boven de 50%. Want denkt u dat een oliemaatschappij overigens voor niks een bron mag aanboren in onze lage landen?

Verlaten boorlocatie aardolie van de NAM in Schoonebeek, Nederland Foto: Peter-Vincent Schuld

Nee, daarvoor moet er ook een bedrag aan de staat betaald worden, voor het recht om te mogen boren en de Staat wil ook meeprofiteren van elke kubieke meter die er wordt opgepompt. Dat laatste is natuurlijk niet onterecht. Waar denkt u dan dat bijvoorbeeld Nederland haar welvarendheid vandaan haalde vanaf de jaren 50? Inderdaad, uit de grond in Groningen en Drenthe.

Kantoor van DSM in Sittard, Nederland

Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het huidige chemieconcern DSM ontleent haar naam aan… “De Staatsmijnen”, gelegen in het zuiden van Limburg die veel mensen van werk en een inkomen voorzag en de staat ook de nodige poen opleverde. Dat is helemaal niet erg, maar laat de overheid gewoon eerlijk en open blijven over het feit dat fossiele energie jarenlang de staatskas linksom en rechtsom goed gespekt heeft en dat tot op de dag van vandaag nog doet en zal blijven doen.

De Eco Hybride takelwagen uit het verhaal in Crevillente, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

En weer verschijnt er een nieuwe laadpaal om uw elektrisch hok op wielen mee op te laten. Zelfs als u pech hebt en uw hondenhok op wielen moet weggetakeld worden kan het zijn dat u in Europa een hybride takelwagen komt helpen. Niet dat de chauffeur van een half elektrische takelwagen die wij recentelijk troffen daar zo blij mee  was.

De Eco Hybride takelwagen uit het verhaal in Crevillente, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

De chauffeur van een hybride takelwagen die wij in het Spaanse Crevillente spraken had geen goed woord over voor zijn takelende rammelbak die ook elektrisch kan rijden. De krachttermen die de berger/ chauffeur gebruikte kwamen er in het kort op neer dat hij zijn hybride takelwagen een snelle aftakeling met een enkeltje  schroothoop toe wenste.

Antos tankstation in Odessa, Oekraïne Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nu vechten wij bij ons niet om een litertje brandstof. Maar thans een liter brandstof verkrijgen in Oekraïne, waar er wel een schaarste is aan brandstof voor de burgers en het bedrijfsleven door die verdomde oorlog is geen eenvoudige zaak. 

Bewegwijzering naar Esso tankstation in Odessa, Oekraïne Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als tankstations niet kapot geschoten zijn is het niet zelden een onmogelijk klus om ze te bevoorraden. Tot voor kort was dat anders. Aan brandstof geen tekort. De raffinaderij in Odessa draaide op volle toeren en ligt thans stil.

Hoogspanningsmasten in Dijon, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Anders kan zomaar ineens veranderen. Maar daar houden lieden die uitgaan van een neo-communistische planeconomie zoals Timmermans geen rekening mee. Alles elektrisch? Een wat als het licht uit en dus het stroomnet “down” gaat? Ondenkbaar? Nee zeker niet!

Accu als tijdelijke energiebron voor de verlichting van verkeersborden nabij Bremen, Duitsland

Nee, om een veilige continuïteit van onze samenleving te waarborgen zullen we ons niet alleen moeten verlaten op het stroomnetwerk maar ook gewoon ook op olie- en gas zoals andere voorwerpen ook moeten vertrouwen op het gebruik van accu’s en batterijen.

Shell, Sol Energy en andere spelers

Opslagtanks voor brandstoffen van Sol Energy op Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

We nemen u verder mee naar voorbeelden die het voor u begrijpelijk en meer inzichtelijk maken.  De Caraïben. Ze hadden en hebben, maar houden ook een band met het Europese continent. De Spanjaarden, de Britten, de Fransen, de Nederlanders allemaal koloniseerden zijn de tropische eilanden, sterker zelfs heel het Zuid-, midden en Noord-Amerikaanse continent dealen met het Europees verleden, het Europese heden en de Europese toekomst. Frankrijk laat haar Caribische koloniën voor het grootste deel integraal deel uitmaken het Franse territorium en daarmee onderdeel van de Europese Unie. Groot-Brittannië en Nederland kozen voor andere vormen. Shell, wereldwijd een van de grootste marktleiders, met Nederlandse roots was in het begin van deze 21e eeuw al aan het denken over haar portfolio. Het resulteerde in 2005 tot en met 2012 in de verkoop van  haar belangen in de oostelijke Caraïben, (waaronder Sint Maarten), (voormalig Brits) Guyana, de voormalige Nederlandse kolonie Suriname en Belize aan de nieuw gevormde Sol Group.

Sol Tankstation op het eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het begon met overname van assets en verwierf de licentie om Shell brandstoffen en oliën te mogen verkopen onder de merknaam Shell. Maar langzaam werd de merknaam Shell ingeruild voor de merknaam Sol in delen van Zuid- en Midden-Amerika.

Sol Tankstation op het Eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Sol breidde verder uit op het overzeese ultraperifere gebied van de Europese Unie en ging van start in Frans Guyana en de expansie hield daar niet op. De Bahama’s, Barbados, de Kaaimaneilanden, Bermuda en de Dominicaanse Republiek volgenden.

Tankwagen van Sol Gas in Philipsburg, op het eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Waarom zou een onderneming die pas sinds 2005 bestaat zo massaal investeren als wereldwijd de rol van fossiele brandstoffen teruggebracht zou worden. De enige speler, nee absoluut niet.

Reclame voor Shell Helix in de jachthaven van Simpson Bay, op het eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Is Shell dan helemaal weg van Sint Maarten? Nee hoor, de motorolie (voornamelijk voor de pleziervaart) is alles behalve weg. Shell Helix is er nog steeds te verkrijgen.

Er is op Sint Maarten veel vraag naar onder meer propaangas een bijproduct dat vrij komt bij de raffinage van aardolie, en dus heeft de Zuid- en Midden-Amerikaanse speler Tropigas er ook stevig voet aan de grond en dat gaan ze niet zomaar opgeven.

Tankwagen van Triopigas een grote Zuid- en Midden-Amerikaanse speler in de distributie van onder meer propaangas alhier gefotografeerd in Philipsburg, Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Noch het Franse EU grondgebied Saint Martin, noch Sint Maarten dat alleen deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden heeft een netwerk van aardgasleidingen en dus moet er propaan geleverd worden door diverse leveranciers. Het leven is zoals het is. Er is nood aan brandstof en de wereld is groter dan de Europese leefwereld van Frans Timmermans.

Distributie van gasflessen met propaan op het eiland Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Waarom zou er dan weer volop in Suriname en in Brazilië geboord worden?  Laat het goed tot u doordringen voordat u meegesleept wordt in  verhalen van Greta Thunberg, Ananua de Wever die nu nog spreekwoordelijk “Heil Timmermans” roepen.

Een brandstofleverancier van het Franse (EU) deel van het eiland Sint Maarten / Saint Martin komt voertuigen aftanken in het deel van Sint Maarten (hoofdstad Philipsburg) dat onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar de jachten op de Caraïben moeten worden afgetankt, de voertuigen op het land idem en de vliegtuigen die de toeristen brengen en de gebieden met elkaar verbinden vliegen thans ook niet op het stopcontact.

De bewoners van Sint Maarten en Saint Martin zijn bezig met overleven en niet met hoogdravende klimaatverhalen terwijl ze maar al te goed beseffen wat orkanen kunnen aanrichten.

Najaar 2021, de stormschade ten gevolge van de orkaan Irma (2017) is alhier in Philipsburg, Sint Maarten nog steeds niet volledig opgeruimd. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hiermee relativeren we de wens van Timmermans en het gezanik van het VN klimaatpanel. Het klimaatpanel IPCC ligt na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature toch al onder een vergrootglas omdat wetenschappers het IPCC betichten van het schetsen van louter doemscenario´’s Dat het weer kan toeslaan, daar weten ze op Sint Maarten alles van. Orkaan Irma verwoestte er in 2017 massaal. Maar verwoestende orkanen doen het eiland als sinds mensenheugenis aan. Alleen was er voorheen wat minder aandacht voor. In een komend verhaal laten we u zien hoe verwoestend een orkaan kan zijn en wat er na 5 jaar nog steeds verwoest achter is blijven liggen, zowel op het “Nederlandse” gedeelte als op het Franse gedeelte. Op een eiland als Sint Maarten met een deel dat valt onder het Koninkrijk der Nederlanden en een deel van gewoon Frans grondgebied is en daarmee deel uitmaakt van de Europese Unie leer je dat de Europese Unie geen eiland is. Net zo min dat Nederland en Frankrijk “eilanden” zijn. Het leert ons dat je rekening te houden hebt met een mondiale economische realiteit die zich niet laat dwingen door gedram vanuit de Europese Commissie in de personele samenstelling zoals deze thans is.

Reclame voor zonnepanelen op Sint Maarten Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat er niets wordt gedaan op Sint Maarten / Saint Martin met andere energiebronnen zou een grove leugen zijn. We zien heus wel dat er ook een opkomst is van onder meer zonnepanelen.

Autoverhuurbedrijf met een stekker in het logo. Doen elektrische auto´s hun intreden op de Europese Caraïben, in dit geval het eiland Sint Maarten? Foto: © Peter-Vincent Schuld

Elektrische auto’s? We zien een verhuurbedrijf waarvan het logo een oplaadstekker heeft. Maar ook logo’s en pictogrammen zijn geduldig.

Op naar Frankrijk

Tankstation van de Franse supermarktketen Carrefour in Gandia, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het zet ons terug met de benen op de grond en we laten ons even in Frankrijk zetten. Want ook daar is brandstof gewoon handel waaraan verdiend kan en moet worden.

Tankstation van E. Leclerc langs de Franse Autoroute du Soleil, Bezier, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Binnen de Europese Unie van vandaag zijn het de grote supermarktketen (retailers) zoals Carrefour, E.Leclercq en Super U die ook een graantje meepikken van de handel in brandstoffen. Hetzij met tankstations bij hun supermarkten, hetzij met tankstations langs de weg. De brandstoffen komen opnieuw allemaal van de raffinaderijen die veelal in handen zijn van de grote spelers. De Witte Pomp van vroeger heeft een merknaam met de waarde van een een A-merk gekregen, de concurrentie blijft stevig.

Tankstation van Fulli, (APRR Eiffage) langs de Franse Autoroute du Soleil, Aire de Chambertin, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat heeft er onder meer toe geleid dat er weer een merknaam is toegevoegd aan het brede landschap in Frankrijk, te weten Fulli. Wie wil weten wie of wat Fulli nu weer is, moet even goed lezen.

Tankstation van Fulli op de Aire de Chamertin langs de Autoroute du Soleil, Frankrijk die uitgebaat wordt door APRR, de eigenaar van Fulli en wat zelf weer deel uitmaakt van de Eiffage group Foto: © Peter-Vincent Schuld

Fulli is de prijsvechter qua brandstof langs de Franse tolwegen die worden uitgebaat door APRR. De tolwegen kosten altijd al een smak geld. De brandstoffen voor auto, motor en truck  in Frankrijk idem en zeker langs de tolwegen. De tolweg uitbatende firma APRR maakt weer deel uit van het Franse bouwconcern Eiffage die in zowat alle Europese landen lokale constructiefirma´s in haar portfolio heeft.

De door Eiffage ontworpen en gebouwde bijzondere brug bij Millau, Frankrijk Foto: © Christel Dubos / Schuld

Begonnen met de bouw van de Eiffeltoren en een van de laatste technische hoogstandjes is de bouw en de uitbating van de tolbrug bij Millau in het zuiden van Frankrijk. Haar bouwfirma’s verstoken met hun vloot aan voertuigen en werkzaamheden ontelbare liters brandstoffen.

Vlag van concessiehouder, bouwer en ontwerper van de tolbrug bij Millau, Frankrijk Foto: © Christel Dubos / Schuld

Oliemaatschappijen en retailers moeten fiks betalen om een tankstation uit te kunnen baten langs de tolwegen. Maar de auto´ s die er over rijden moeten ook afgetankt worden. Nu verkoopt het enorme concern via de Fulli tankstations dus ook brandstoffen die geraffineerd zijn in de raffinaderijen van de grote oliemaatschappijen.

Tankstation van het Franse merk Dyneff nabij Metz, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, deze markt krijg je niet zomaar stuk. Integendeel.  We zouden u niet naar volledigheid informeren als we niet zouden vertellen over andere speler die u vast en zeker bent tegengekomen als u in Frankrijk of vakantie was. Dyneff is de naam. Een Frans distributiebedrijf in petroleumproducten dat bestaat sinds 1958 en opereert onder de naam Dyneff sinds 1976. Het heeft tankstations langs de Franse wegen en langs enkele Spaanse wegen.Via het het netwerk van aardgasleidingen van GRT Gaz levert ze ook aardgas tot aan de eindgebruiker. Energie is handel tot op de dag van vandaag en morgen plus overmorgen en verder.

Tankstation van Rompetrol net ovr de Spaans-Franse grens, 20 kilometer voor Perpignan, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar wie is de eigenaar van Dyneff? Kijk dat is een apart verhaal. Het bedrijf werd in 2006 verkocht aan het Roemeense olieconcern Rompetrol. Een voormalig Roemeens staastbedrijf dat in 1993 geprivatiseerd werd. Rompetrol kwam in handen van Kazmunaygaz de nationale olie- en gasmaatschappij van Kazachstan.

Logo Kazmunaygaz Beeld © KMG

Nu Rompetrol is handen was van de Kazachen kwam via Rompetrol, Dyneff ook volledig in Kazachse handen. Maar wat schetst wellicht uw verbazing. Wereldwijd kijken olie- en gasmaatschappijen naar hun investeringen en portfolio’s. Kazmunaygaz verkocht in 2015 51% van haar aandelen in Rompetrol en dus ook in Dyneff aan een interessante Chinese speler te weten de China Energy  & Financial Company CEFC.

Logo van de Chinese Energy and Finaniakl Company CEGC Beeld: © CEFC

Een onderneming die pas in 2002 het daglicht zag maar intussen wel is gegroeid tot een speler met volgroeide benen. De wereld  staat niet stil.

Solvay “gasbol” in de buurt van Lyon, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Oudere chemiereuzen als Solvay hebben ook hun zinnen gezet op de boeiende en interessante energiemarkt. Als chemiereus waren ze al betrokken als toeleverancier van chemische producten die nodig zijn bij de winning en verwerking van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Maar anno 2022 zijn ze ook zelf in de markt gestapt als leverancier van aardgas, groen gas ( gewoon nieuw geproduceerd methaangas), levering van elektriciteit en hernieuwbare energiebronnen. We zien een diversificatie in plaats van een hoog gegrepen woord als een energietransitie.

Tankstation van On Turtle in La Jonquera, Catalonië. Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Al zouden de klimaat- en milieuactivisten onze energie verbruikende snelheid willen terugbrengen tot dat van een schildpad. Ook die weg is in economische zin geblokkeerd door  het Spaans-Catalaanse bedrijf energie en mobiliteitsbedrijf bedrijf On Turtle met een aantal tankstations en een truckstop in de Spaans-Catalaanse grensplaats La Jonquera, middels de uitgifte van een Europa-wijd te gebruiken tankkaart waar je ook verkeersboetes mee kan voldoen. Maar wat zo apart is. In Duitsland en Frankrijk hebben ze de handen ineen geslagen met energiereus Uniper.
Onder de naam Liqvis werden recentelijk zeven LNG-tankstations werden geopend om voornamelijk het vrachtverkeer dat inmiddels op aardgas is overgestapt te voorzien van het door Timmermans zo gehate goedje.
Dag mijnheer Timmermans.

Kop van de website van LNG-distributeur Liqvis, dochter van de Duite energiegignt Uniper met duidelijk vermeld de subsidie die het bedrijf krijgt van de Europese Unie Beeld: © Liqvis /Uniper

Grap van het verhaal, Liqvis meldt op haar website duidelijk dat de uitrol van haar LNG-tankstations mede werd ondersteun met een subsidie van de Europese Unie. Zelfs in eigen kring wordt Timmermans klaarblijkelijk hartelijk uitgelachen. Je kunt niet tegen het gebruik van aardgas zijn en je collega promoot het en beiden zit in de zelfde Europese Commissie. Timmermans is de schmuck en de schlemiel van de Europese Commissie geworden. Niet de nerd wegens een mogelijk gebrek aan intellectuele capaciteiten.

Shell Tankstation met CNG /LNG installatie , Aire de Myonnais, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

Shell-topman Van Beurden heeft u via deze weg nog maar eens een  keer politiek knock out geslagen. Maar kom gerust bij, kom op adem. Er staan nog rijen met burgers, wetenschappers, journalisten, publicisten en ondernemers die u ook graag politiek gezien knock out willen slaan. Leuk toch, een bijbaantje als politieke boksbal?

Drie volle tankauto´s van de Poolse luchtmacht tanken F!6´s van de lidstaten van het NAVO-bondgenootschap bij op de luchtmachtbasis Powidz, Polen (archiefbeeld) Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nadenken is u niet gegeven. Boven het Oost-Europese luchtruim en vanaf bases in geheel het Europese NAVO-grondgebied stijgen er sinds maanden talloze straaljagers op om ons luchtruim te beschermen tegen eventuele Russische grappen, (militaire) vrachtvliegtuigen om onze eigen defensie aan de oostgrens te verstevigen en om Oekraïne van wapens te voorzien waar uw bazin, Ursula von der Leyen een groot voorstander van is. Dagelijks kijken we naar de radarbeelden op Flightradar24 of op Adsbexchange.com die ons een goed beeld geven van de vliegbewegingen in de regio.

Radarbeeld van een Amerikaanse Stratotanker boven Roemenië, enkele dagen geleden Beeld: © Ads B exchange
erikaanse Boeing Stratotanker voorziet een F15 straaljager van kerosine in de lucht. archiefbeeld Foto: U.S. Air Force

Er stijgen van overal AWAC- toestellen op, u weet wel die grote vliegtuigen met radarapparatuur en talloze spionage- en reconnaissance-vliegtuigen op om inlichtingen te vergaren over wat er in Oekraïne en Rusland plaatsvindt.

Interieur van een AWAC toestel van de NAVO. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vanaf militaire bases in Europa stijgen er dagelijks en 24 uur per dag zogeheten stratotankers van Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Franse herkomst op om straaljagers in de lucht bij te tanken zodat ze zonder oponthoud kunnen doorvliegen. Dat betekent dat er noodzakelijkerwijs miljoenen liters aan kerosine verstookt worden, en u ligt te zeiken om burgers te verplichten allerlei groene zaken aan te schaffen?

Extra commentaar:

Bent u nog wel lekker? U lijkt echt totaal niet te sporen. Sterker, We vrezen echt dat u totaal gestoord bent. Kies een leuk verblijf in een TBS-inrichting.

Zwijntjes, vaak veel leuker en intelligenter dan mensen. Foto werd gemaakt in de omgeving van Jalon, Spanje Foto: © Christel Dubos / Schuld

Wellicht, we fantaseren maar wat, zullen over een miljoen jaar, de aardvarkens en de hangbuikzwijntjes het qua intelligentie van de mens gewonnen hebben ( dat is niet zo moeilijk) en de overhand hebben genomen in Europa. Mijnbouwingenieur Van der Zeug en geoloog Knorremans zijn aan het boren naar fossiele bandstoffen in wat ooit Brussel was.. Ze hebben geleerd dat de kleuren rood en groen een vieze bruine kleur geven dat lijkt op diarree (grondstof methaan en dus gas) en aardolie. “Kijk, kom hier…” roept Knorremans waarop ook dr. ir. Schnitzel snel komt kijken. “We hebben zojuist de restanten aangetroffen van de rood-groene Tyrannosaurus Timmermans, een menssoort dat een miljoen jaar geleden de centjes van burgers vrat. Een gevreesd roofdier.” Commercieel directeur Mark Mestgever van Big Pig Energy slaat slechts een enkele zin uit: “boren, oppompen, raffineren en de verbrandingsmotor in”. Nooit meer terug naar die tijden van toen.

Met conclusie:

Maar mijnheer Timmermans, u blijft niet wegkomen met u Leninistische
drama-speeches. Ook aan uw politiek bestaan komt een einde. Ook uw politiek bestaan zal u uiteindelijk reduceren tot politieke fossiele brandstof, die uitsluitend tot nut heeft om de economische motor te laten draaien. Kom, Pump Up The Gas! Even dansen? volg deze link:

Van zaad komt gij en tot olie en gas zult gij wederkeren: Klimaat-Tiran Timmermans gaat rode lijn over!

Victoriedag in Rusland legt gapende wond des

Van zaad komt gij en tot olie en gas zult gij wederkeren: Klimaat-Tiran Timmermans gaat rode lijn over!

Finland en Zweden bij de NAVO: Over

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *