#Analyse & Commentaar

Internationaal Strafhof verlaagt zich tot bedenkelijke club bij arrestatiebevel tegen Netanyahu

door © Peter-Vincent Schuld & Christel Dubos

Leidende foto: © Peter-Vincent Schuld

De scheiding der machten, de rechtspraak moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten, de politiek niet op de stoel van de rechtspraak,  de uitvoerende macht, dus de ambtenaren hebben maar te doen wat er democratisch besloten is.

De beginselen van de Trias Politica zoals Montesquieu deze ons geleerd heeft en zoals we die bij ons ook toepassen, worden zwaar geschonden door Karim Khan, openbaar aanklager bij het Internationaal Strafhof te Den Haag met zijn verzoekschrift dat moet leiden tot een arrestatiebevel van de Israëlische premier Netanyahu en zijn minister van defensie Yoav Gallant.

Hamas-leiders Yahya Sinwar, Mohammed Deif en Ismail Haniyeh staan aan Palestijnse (Hamas) kant op het lijstje van “te arresteren”.  Dat is ook niet meer dan terecht. De drie hebben de pogrom van 7 oktober voorbereid en laten uitvoeren. Dus met voorbedachte rade laten uitvoeren van misdaden tegen de menselijkheid.

Israël heeft hierop moeten reageren, en nee dat ging niet lief en met zachte hand. Maar Netanyahu en Gallant onder meer beschuldigen van het uithongeren van de bevolking is wat vreemd als u weet dat hulpgoederen voor de “burgerbevolking” door Hamas gegijzeld werden. Je kunt de vraag stellen wat prioriteit dient te zijn; Het terughalen van de gegijzelden of hun lichamen of het aanpakken van Hamas. Dat is een afweging die in Israël ook de nodige vragen oproept.

Jurist en advocaat Geert-Jan Knoops, verbonden als advocaat aan het internationaal Strafhof bemerkte tegenover de NOS af dat het meer gaat over een waardeoordeel van de aanklager bij het het Internationaal Strafhof en vermeende misdaden (quod non) tegen de menselijkheid zijn inderdaad moeilijk te bewijzen. Het lijkt het meer op een politiek verhaal om in de internationale gemeenschap de kool en de geit te sparen en dus politiek gemotiveerd en heeft veel weg van een knieval voor de islamitische wereld.

ICC niet langer meer onpartijdig

Screenshot van de website van het Internationaal Strafhof in Den Haag van vandaag wat we in de tekst bespreken
Beeld: © ICC

Het Internationaal Strafhof is bovendien niet langer een instantie dat het label van “onpartijdig cq onafhankelijk” kan dragen. Op de website van het ICC zien we een foto van een boos kijkende aanklager Karim Khan een Britse moslim met Pakistaanse roots. De wijze waarop hij gefotografeerd is, lijkt op pure propaganda. Een soort van crimefighter, maar wel eentje van het bedenkelijke soort.

De website van het ICC zet bij de kop op de website van het ICC; indiening van arrestatiebevelen in de situatie van Palestijnse Staat. Hallo, er is geen Palestijnse staat. En de misdaden zijn gepleegd in Israël. Hoe moeilijk kan het zijn? De omgekeerde wereld!

Palestina wordt slechts erkend door slechts een handvol landen, anders zou er niet gesproken kunnen worden over een toekomstige “twee staten oplossing”, in hoeverre dat ook een realistisch verhaal is.

Met andere woorden, het ICC valt nu al vooringenomenheid te verwijten en van een eerlijke rechtsgang kan nimmer meer sprake zijn en daarmee heeft het ICC zichzelf voorgoed gediskwalificeerd in de beschaafde wereld.

Waar er echt aanhoudend terreur tegen de bevolking plaatsvindt is Iran. Nu mogen de islamitische heethoofden president Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken wel gezellig in de koelcel van het mortuarium wat afkoelen en doen zij de wereld geen kwaad meer. Maar als er één misdadig regime is, dan is het dat van Iran wel. Waar zijn de arrestatiebevelen tegen de mullahs en ayatollahs?

Tweet van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel waarin hij zijn condoleance betuigt richting de nabestaanden na van het overlijden van de Slachter van Teheran. Beeld: © X/Charles Michel/Europese Raad

Ook de Europese Unie heeft zich van haar slechtste kant laten zien omwille van louter diplomatiek opportunisme nu  voorzitter van de Europese Raad Charles Michel condoleances  heeft aangeboden aan de familie van de Slachter van Teheran. Datzelfde geldt voor de hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell van de Europese diplomatieke dienst.

Condoleances naar de nabestaanden van de Iraanse president Raisi door de Josep Borrell , Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie
Beeld: © EEAS

Dit gaat alle perken te buiten en is grensoverschrijdend en meer dan kwetsend naar de slachtoffers van het islamitisch regime. We mogen blij zijn dat Raisi de pijp uit is, al staan er genoeg klaar om deze “jurk” op te volgen. Over de oorzaak, de regio en de omstandigheden komen we in een ander verhaal terug. Want daar valt nog genoeg over te vertellen.

Dat de Europese Unie op verzoek van Iran haar Copernicus Emergency Management System dat via de satelliet gebieden in de wereld real time in kaart kan brengen, heeft aangewend om te zoeken naar de restanten van de inzittenden van de neergestorte helikopter en de helikopter zelf is een discutabel gegeven. Moet je wel medewerking verlenen aan een echt en daadwerkelijk misdadig regime? Wij denken van niet. Het Iraanse regime staat lijnrecht tegenover onze Europese waarden en normen.

Tweet van Europees Commissaris Janez Lesarcic waarin hij aangeeft in te zijn gegaan op het hulpverzoek van Iran en zijn tweet afsluit met #EUSolidarity
Beeld: © X/Europese Commissie

De tweet van bevoegd Europees commissaris waarin hij de medewerking van de EU te kennen gaf en eindigde met #EUSolidarity”  zou genoeg zijn om de betrokken commissaris een spreekwoordelijke rotschop onder zijn kont te geven en hem uit zijn functie te ontzetten.

Wij zouden hebben gezegd “eerst alle politieke gevangenen vrij, alle buitenlandse gevangenen vrij” en dan praten we verder. Maar de politieke clan in Brussel heeft geen ruggengraat en is aan vervanging toe. U kunt daar bij de Europese verkiezingen een steentje aan bijdragen door naar de stembus te gaan.

Internationaal Strafhof verlaagt zich tot bedenkelijke club bij arrestatiebevel tegen Netanyahu

Smerige Jodenhaat op de universiteit en in

Internationaal Strafhof verlaagt zich tot bedenkelijke club bij arrestatiebevel tegen Netanyahu

Luxemburg 2e hoofdstad van de EU: Begrijpelijk