#Analyse & Commentaar

Grondlegger EU, Robert Schuman zou zich in zijn graf omdraaien als hij zag wat er van Europa geworden is!

Een analyse door © Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

Leidende foto:graf van de grondlegger van de Europese Unie, Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk © Peter-Vincent Schuld

We zien onder een deel van de bevolking een afkeer van de Europese Unie. We zien tegelijkertijd een deel dat niets tegen de EU heeft heeft, maar de liefde is niet warm. We zien een deel dat met Europa wegloopt, maar in feiten met een eigen agenda wegloopt met onterecht het etiket “Europa” er op geplakt.

Dat krijg je als je derderangs politici in Brussel laat banjeren en dat krijg je als de burgers niet goed uitgelegd wordt hoe Europa functioneert en disfunctioneert  waarbij vooral het “waarom” achterwege gelaten wordt.

Deze week hadden we iemand aan de lijn die in de veronderstelling verkeerde dat bij de oprichting van een Europees leger, dit leger tegen haar eigen bevolking ingezet kan worden. 

Juridisch en feitelijk een aanname die gebaseerd is op valse berichten die de ronde doen. Zo zijn er tal van opvattingen die niet stroken met de realiteit, maar dat wordt niet zelden ook veroorzaakt door rare en krom denkende leeghoofdige communicatieadviseurs en woordvoerders en medialui plus influencers die elkaar napraten.

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement in de komende week is er geen andere mogelijkheid dan de harde feiten zowat slaande op tafel te gooien. Je hebt gekken die de Holocaust ontkennen, je hebt gekken die het feitelijk ontstaan van de Europese samenwerking ontkennen of daar een eigen verhaal aan geven.

In veel media zien we “eurokritisch” of “eurosceptisch” gelijk gesteld worden aan hard rechts, radicaal rechts of extreemrechts. Het zijn geen synoniemen voor elkaar, al wordt dat wel beweerd.

Eigenlijk in tegendeel. Dat er Europees samengewerkt moet worden, daar zijn alle partijen op wat enkelingen na, het wel over eens.

De vraag is alleen “hoe en in welke vorm?”. Links denkt er anders over dan rechts.

Dus eurosceptisch en eurokritisch zijn eigenlijk door voornamelijk linkse en extreemlinkse partijen en vooringenomen journalisten, opgeplakte etiketten.

Je moet niet te veel tegelijk willen en ook niet te snel gaan, daar komt heibel van.

Je kunt pas rennen als je kunt lopen, maar daarvoor zul je eerste moeten leren kruipen.

Deze foto, van een vrachtwagen met onherstelbare schade en de Europese vlag op de cabine is symbolisch en metaforisch voor de schade die je oploopt als je roekeloos, drammend en met idiote maatregelen je bevolking tegemoet treedt. Foto werd gemaakt op het Franse deel van het Caribisch eiland Sint Maarten (Sint Martin) wat integraal onderdeel is (Frans deel dan) van de Europese Unie Foto: © Peter-Vincent Schuld

Doe je niet rustig aan dan loopt elke burger, elk bedrijf plus de stabiliteit en economie schade op.

In Nederland kennen we Dram66, alias D66. Maar die partij is zo Europees zolang het de partij uitkomt. Opportunisme avant la lettre. Er zijn genoeg zaken die in het Europees Parlement bakzeil hebben gehaald waar D66 zetelt in de vlees noch vis fractie van de liberalen waarin zowel rechts-liberalen als links-liberalen verenigd zijn.

Verkiezingspropaganda voor de Spaanse socialisten van de PSOE in Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Spaanse socialisten dan. De Spaanse socialisten voeren verkiezingspropaganda onder de slogan “Mas Europa”, hetgeen “meer Europa betekent”. Maar inhoudelijk gaat die slogan weer mank.

Een lege oneliner zonder enige waarde. In feite staat er “Meer socialistisch beleid in Europa”. Dat is niet hetzelfde als “Meer Europa”, als de socialisten in Spanje eerlijk waren geweest had de slogan moeten zijn “voor een socialistisch Europa.”

Over socialisten en links gesproken, we gingen zo´n geval eens wat vragen stellen: De verdachte in kwestie? mijnheer Frans Timmermans, die van Europees commissaris is gevallen naar de positie van een zure, jankerige en verslagen maar vooral onbeduidende Jan Doedel in het Nederlands parlement.

We vroegen hem wanneer mijnheer Timmermans nu eens op zou houden met de “drama queen” uit te hangen.

Timmermans weigerde te antwoorden.

We vroegen aan Timmermans of hij het denken van de grondlegger van de Europese samenwerking, Robert Schuman, eens naast zijn eigen denken wilde leggen omdat we wezenlijke en fundamentele verschillen zien.

Timmermans weigerde te antwoorden.

Natuurlijk de vraag is te moeilijk, want dan moet je toegeven dat grondleggers van wat de de Europese Unie is, een heel ander Europa voor ogen hadden, dan Timmermans.

Op de tussen tijds gestelde sarcastische vraag n.a.v. de opmerking van Timmermans op X dat GroenLinks PvdA duizenden nieuwe leden zou hebben gekregen vroegen we of er in aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel gratis er lidmaatschappen werden uitgedeeld.

Ook daar kregen wij van Timmermans geen antwoord op.

Nee, mijnheer Timmermans durft ons niet te woord te staan omdat we kritisch zijn, dat er niks van zijn drama-verhalen overblijft en dat we door die emo-retoriek heen prikken. Dat past niet in zijn absolute gelijk. Dat doet pijn. Dat doet au. Dan kun je gaan twijfelen aan je eigen politieke bestaansrecht. Timmermans had onze vragen gewoon moeten beantwoorden. Timmermans is in dienst van de bevolking en niet omgekeerd. Timmermans zou moeten beseffen dat hij zijn zijn functie als Tweede Kamerlid niet meer is als een lijfeigene van de democratie.

Het framen van burgers en politici, die niet in de linkse lijn meegaan, zo moeten we concluderen, als eurosceptisch op eurokritisch uitmaken is het niet meer dan het claimen van het absolute eigen gelijk door Links

En dat absolute en totalitaire eigen gelijk is nu net wat vieze woorden zouden zijn geweest voor de grondleggers van de Europese Unie, waaronder Robert Schuman, die alles behalve een socialist of links was. De man had een hart, de man had beschaving.

Standbeeld met van en voor Alcide de Gasperi, Robert Schuman, Jean Monnet en Konrad Adenauer in de woonplaats bij leven van EU grondlegger Robert Schuman
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We staan in Scy-Chazazelles in Frankrijk bij het beeldhouwwerk waar de 4 aartsvaders van de Europese Unie naast elkaar staan, Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer en Alcide de Gasperi.

Muur met daarop de vlaggen van alle landen die ooit toegetreden zijn tot de Europese Unie met op de achtergrond de verstrekte kapel waar Schuman begraven ligt.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het manshoge beeld met de 4 grondleggers van wat vandaag de EU is staat schuin tegenover het pittoreske huis van grondlegger Robert Schuman, er valt n niet naast te kijken. Naast het standbeeld zie je herinneringsplaatjes met de vlaggen van de landen die ooit toegetreden zijn tot de Europese Unie met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, dat de Unie heeft verlaten, maar naar verwachting over niet te lange tijd zal weerkeren in een of andere vaste vorm van een Europees samenwerkingsverband, zo valt te verwachten. Bij de huidige meerderheid van de Britten is huidige het resultaat van de Brexit, slecht gevallen. Op de achtergrond zien we de kerk waar Robert Schuman begraven ligt.

Het huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het huis doet nu dienst als museum. Maar ga niet voor de oppervlakkigheid van de naam van de persoon, verdiep in zijn denken.

Scy-Chazelles, dat plaatsje waar een groot denker en staatsman woonde. De Fransen weten hun staatslieden te eren. Een wapenschild met daarop het Europese blauw met de 12 gele sterren siert de gevel van het woonhuis bij leven van Robert Schuman.

Huis van Robert Schuman bij leven met daarop een wapenschild met de Europese vlag in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nu kunnen vooral de Nederlanders de Fransen als ongastvrij beschouwen, zoals een recentelijk onderzoek uitwees, maar als je in Frankrijk komt en geen woord Frans spreekt, heb je dat aan jezelf te wijten. Je moet ook moeite willen doen om je Franse buren te begrijpen.

9 mei 1950. Vijf jaar jaar na de afloop van de 2e Wereldoorlog. Europa lag nog steeds in puin. Er is amper of geen voortgang gemaakt in het helen van wonden.

In tegenstelling tot veel politici verloochent de Europese Unie als instituut haar oorsprong niet en de website refereert duidelijk naar Robert Schuman en zijn verklaring, die hij op beeld tekent, het totale beeld, de combinatie van webpagina en foto die u hier ziet geeft feitelijk de gebeurtenis weer
Beeld: © Europese Unie

Plaats van handeling was Parijs waar Robert Schuman, als minister van Buitenlandse Zaken zijn befaamde Schuman-verklaring aflegde. Onder geen beding wilde Schuman en zijn gelijk gestemden weer een massavernietiging in Europa. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal zag het levenslicht waar Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg, West-Duitsland en Italië gingen samenwerken. Achter deze verklaring ging zeker ook de intellectuele energie van een andere Fransman schuil, genaamd Jean Monnet.

Binnenplaats van het huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De grondleggers, de echte politieke aanjagers waren allen christendemocraten. Ze dachten in menselijke termen en waarden na een onophoudelijke reeks van oorlogen op het Europees continent. Hier in Scy-Chazelles, onder de rook van Metz, is er geen massatoerisme en voel je de sfeer van rust. Een geconserveerde omgeving waarin je ook een zekere vorm van behoudend handelen voelt om geen instabiliteit te veroorzaken.

Gedenksteen aan de gevel van het huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Elkaar helpen en menselijke waarden nastreven, fatsoenlijk met elkaar omgaan, dat is totaal iets anders dan “gekke Henkie” zijn en geld over de balk smijten. Het is ook totaal wat anders dan onze waarden laten ontwaarden door inwijkelingen waarvan een zeker deel niets heeft met onze historische waarden en normen. We moeten heel eerlijk zijn. Voor hen die onze Europese normen en waarden niet omarmen of omhelzen is er geen plaats in de Europese Unie. Europa is de norm, niet een achtergesteld gebied.

Een muur van granaatscherven omheint het complex waar de zogeheten IJzertoren staat in het West-Vlaamse en met bloed doordrenkte Diksmuide ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Heel kort door de bocht gezegd, het Europees denken begon met het denken hoe we dus een nieuwe oorlog bij ons in het Westen konden voorkomen, hoe we van een Europa dat letterlijk in puin lag weer een welvaartseconomie konden maken en hoe we normaal met onze buren in Europa omgaan zonder haat en nijd. Gewoon de basale waarden van iemand helpen als deze gevallen is voordat  de ambulance  er is of even iemand helpen als deze ziek is en niet naar de winkel kan om een pak melk en een brood te kopen. Gewoon als buren voor elkaar klaarstaan, maar dan op een iets grotere schaal en tussen landen. Maar de grondleggers van de Europese Unie zoals een Robert Schuman of een Jean Monnet hadden helemaal niet voor ogen dat we onze eigenheid in onze landen moesten opgeven. Die kun je namelijk heel goed bewaren en tegelijkertijd toch goed met je buren overeenkomen. Zeg maar “Een Amsterdammer, een Belg, een Hagenees en een Fries wonen in dezelfde straat…. maken we het verhaal af als een raadsel, als een mop of als een stuk beschaving?

Europa in de streektaal

Je kunt er vanuit gaan dat de jongeren die hier carbid schieten om het oude jaar uit te luiden in Drenthe hun streektaal spreken, namelijk een variant van het Nedersaksisch
Foto: © Jan Sibon / Schuld

Ja, de grondleggers van Europa streefden naar eenheid zonder oorlogen en met economische welvaart. Maar tegelijkertijd waren het de woorden van Robert Schuman die niets aan duidelijkheid te wensen overlieten. Er gaan (vele) generaties overheen en daarbij wees Schuman er ook op dat je niet te snel moet willen gaan. Dat laatste zagen we juist wel terug in de afgelopen decennia en we zien het nog steeds. Dus soms even pas op de plaats.

Teken van economische welvaart: Containerterminal in Hengelo, Twente, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dicht bij huis zijn er verschillen, maar die zijn overbrugbaar wegens een gemeenschappelijke grondslag. Dat zelfde geldt voor Oost-Nederland waar er vanaf de Achterhoek, Salland, Twente en zo richting Drenthe en in Groninger diverse dialecten gesproken worden, maar die allemaal terug te voeren zijn naar het Nedersaksisch. Nedersaksen is zoals u weet een Duitse deelstaat, waarvan de grenzen natuurlijk niet één op één gelijk lopen met de gesproken streektalen.

Welkom in de deelstaat Nedersaksen, een bord langs de Autobahn in Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat is de dynamiek van de geschiedenis. Het zijn maar vergelijkingen. Maar ze doen er wel toe om Europa te begrijpen. Om Europa te begrijpen hoeft u het nog niet altijd eens te zijn met het politieke beleid dat de politieke machthebbers uitstippelen, want dat is weer een afspiegeling van wat er verkozen is. Mensen kunnen op realisme stemmen, op onzin en sprookjes. Dat is democratie. Maar het heeft allemaal gevolgen. Verkiezingen voor Europa of de gemeenteraad, ze hebben één ding met elkaar gemeen. Het landelijk beleid is vaak de graadmeter voor de uitslag van de lokale, regionale of supranationale verkiezingen. Nu is het wat anders geworden omdat politiek Europa met de coronacrisis, de boeren, een welig tierende islamitische haatideologie en Oekraïne zich toch op het netvlies van de burger heeft weten te krijgen.

Zaken Europees regelen waar burgers nog niet aan toe zijn, burgers die het gewoonweg niet willen of wat simpelweg of redelijkerwijs  niet haalbaar is moet je niet willen. Rekening houden met wat mensen voelen en denken. Vooral positieve voordelen voor de burgers en het bedrijfsleven nastreven. Zijn die voordelen er dan, horen we criticasters reeds vragen. Het antwoord is ja: Hier een aantal voorbeelden in vorm van memes die de Europese Commissie heeft uitgebracht en heeft verspreid en die op absolute waarheid berusten. Zo eerlijk moet je gewoon zijn

Beeld: © Europese Commissie / Your Europa

Houd je geen rekening met de gevoelens en de wensen van de bevolking, denk je niet verder na, dan breng je bij de bevolking een gevoel van drammen en door de strot rammen. Daarom dat eurosceptisch en eurokritisch verkeerde en zelfs valse etiketten zijn die door links op behoudende stromingen worden geplakt. Maar dat framen maakt het juist erger. Maar links zwelgt zo in haar eigen gelijk en dat op een totalitaire manier, dat mensen het idee krijgen dat de “EU” een socialistische superstaat nastreeft. Maar dat was niet de bedoeling.

Met andere woorden, de ene regio en het ene land in Europa heeft behoefte aan een benadering die recht doet aan de situatie ter plaatse en geen massief collectivistische benadering waardoor burgers het gevoel krijgen en in een communistisch en socialistisch bolwerk te komen. Tja, dat leidt tot afkeer. Mensen willen niet in hun individuele vrijheid beperkt worden, en daar hebben ze nog gelijk in ook.

ONZIN ONZIN ONZIN

KIJK UIT DEZE MEME BEVAT DESINFORMATIE EN IS MISLEIDEND

Meme waarin de makers de EU neerzetten als een communistische organisatie, wat inhoudelijk onzin is, maar welke wel begrijpelijk is door de stroom van desinformatie en waardeloze politici
Beeld: Anti EU Protestbeweging

Frans-Duitse oorlog (1870-1871)

Hier rijdt u Scy-Chazelles, Frankrijk binnen waar Robert Schuman diep nadacht over een blijvende stabiliteit in Europa zonder fratsen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar dat is, we herhalen het nog een keer, ook niet wat Schuman voor ogen had. Het is te uitvoerig om een hele inhoudelijke en wetenschappelijke verhandeling over de persoon Schuman te houden. Dus beperken we ons. Schuman was een devoot christen, wiens familiale roots in de Franse Elzas liggen maar in Luxemburg geboren was. Zijn familie was op de vlucht geslagen in een voor veel mensen onbekende oorlog. Namelijk de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). Als we de geschiedenis van Europa bekijken kunnen we ons zelfs afvragen of deze oorlog eigenlijk niet een een zekere opmaat is geweest  voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en dat de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo door Servische nationalisten, op de weegschaal van de achterliggende oorzaken een lagere waarde, maar wel als “een aanjagende factor van belang”  toegekend moet worden. 

Vlag van het voormalig vorstendom Lorraine

Frankrijk verloor gedurende de Frans-Duitse oorlog de Elzas (Alsace in het Frans) en Lotharingen (Lorraine in het Frans). Maar in de tijd daarvoor waren het ooit zelfstandige “Duitse” hertogdommen met elk een vlag die we tot op de dag van vandaag nog kunnen terugvinden.

Vlag van het voormalig vorstendom Alsace

Ja, het zijn de taalverbasteringen en de linguïstische overloop gebieden van was eens Pruisen en het Carolingisch Rijk was. Ook de getrokken grenzen hadden de kenmerk van een mix en bastaard-bestaan. En toch gingen de Duitsers weer oorlog voeren in 1870, in 1914 en in 1939. Is het nou eens keer klaar?


Portret van Robert Schuman
Foto: © Bundesarchiv

Het was een roerige tijd in de tweede helft van de 19e eeuw.  Nederland was België  na de definitieve onafhankelijkheid kwijtgeraakt (het definitieve verdrag werd in 1839 in Londen gesloten ) en de Nederlanders wilden het Hertogdom Luxemburg in 1866 verkopen aan de Fransen, wat weer een dreiging  tot een oorlogsverklaring opleverde van de Duitsers (Pruisen). Kortom het rommelde in Europa. Ook deze realiteit heeft Schuman geïnspireerd tot zijn diepe overtuiging dat er maar eens een einde moest komen aan dat eeuwige getwist en dat de vrede tussen de eeuwige “aartsvijanden” zijnde de Duitsers enerzijds en de Fransen nu maar een definitief getekend moest worden. Het is dus niet alleen de Eerste en Tweede Wereldoorlog die een rol speelden in het denken van Schuman.

KIJK UIT: NAVOLGENDE MEME BEVAT DESINFORMATIE EN IS GESTOELD OP ONWAARHEDEN !

Leugenachtige onzin meme als zou de EU een idee zijn van de CIA

Dus dat Schuman, zoals door complotdenkers beweerd wordt,  in zijn denken zou zijn geleid door de Amerikaanse CIA is notoire bullshit. Die bestond niet eens toen Schuman in 1886 geboren werd. Deze dienst werd pas opgericht op 18 september 1947. Dus hou op met die flauwekul.

Zicht op het Franse Sedan, waar tijdens de Frans Duitse oorlog de bloedige slag om Sedan gevoerd werd
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Tijdens de Frans-Duitse oorlog verloren in In amper 2 jaar tijd de Fransen zo´n 377.000 man (dood en gewond) aan Duitse zijde 337.000, dan hebben we het nog niet over de burgers en de uitbraak van de pokkenepidemie ten gevolge het transporteren en het latere repatriëren naar Frankrijk van Franse krijgsgevangenen. Maar ook beroven van lijken van hun uniformen veroorzaakte de epidemie en kon deze zich verspreiden. Kostprijs 500.000 doden waarvan naar schatting zo´n 23.000 in Nederland.  Oorlog maakt meer kapot dan je lief is. Als u ooit in het Noord-Franse Sedan staat, weet dan weke bloedige slag er gevoerd werd.

Gebouw van de Raad van Europa (geen EU instelling) in Straatsburg, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is juist omwille van de Frans-Duitse oorlog 1870-1871, de Eerste Wereld oorlog, waarbij aan het einde Straatsburg terug heroverd werd op de Duitsers en Tweede Wereldoorlog, de parlementaire assemblee van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal kon zetelen in de plenaire zaal van de de Raad van Europa, maar ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (beiden geen EU instellingen) en nadien het Europees Parlement zetelen in Straatsburg, dat gelegen is nabij de grens met Duitsland als een teken van een vriendschap in vrede met de Duitse “buren”.

Het opwerpen dat de Europese Unie een voortzetting zou zijn van Hitler´s Derde Rijk zoals in onderstaand citaat bedoeld wordt is een van de grofste leugens denkbaar. Het is afkomstig van de discutabele nepnieuwswebsite ninefornews.

PAS OP!! ONDERSTAANDE AFBEELDING BEVAT DESINFORMATIE EN IS MISLEIDEND

Bericht van nepnieuwswebsite ninefornews waarin beweerd wordt dat de EU een vervolmaking is van Hitler´s Derde Rijk
Bron: Ninefornews

Europa op basis van de Joods-christelijke beschaving

Vrouw steekt een kaarsje aan bij een gebeeldhouwde “corpus Christi” in Luxemburg Stad
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het tekens maar paraderen van Duitse troepen in Frankrijk, dat is toch niet zo’n fijn idee. Schuman kon het niet over zijn hart verkrijgen dat volkeren die toch samen een grote gemene deler hebben elkaar uit bleven moorden. Wat was die grote gemene deler? Het christendom, subsidiair de joods-christelijke grondslagen. Schuman hield niet van onzin, maar bekeek zaken oorzakelijk. Rationeel en feitelijk. Niet de oorzakelijkheid naar aanleiding van grillen en de waan van de dag. Dat was veel te oppervlakkig voor Schuman. Hij moest er niets van hebben. Dus in het denken van Schuman was de basis van Europa en democratie in Europa de joods-christelijke fundamenten en de democratie omschreef hij als een christelijk geïnspireerd gegeven.

Christelijk Europa: Een rozenkrans achter de achteruitkijkspiegel van een auto in Santa Cruz de la Tenerife, Canarische Eilanden, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar tegelijkertijd stelde Schuman ook een grens aan de religie. Hij wenste een absolute scheiding van kerk en staat. Geen invloed van de kerk op het openbaar bestuur, op geen enkele wijze. Die meer dan strikte scheiding van kerk en staat noemen we de “Laïcité”. In Frankrijk absoluut vastgelegd in een wettelijke verankering. Vandaar dat je in Franse overheidsapparaten ook niemand ziet met religieuze uitingen en daarom dat de hoofddoek in Frankrijk op bijvoorbeeld scholen gewoon streng verboden is, iets wat veel commotie teweeg bracht bij islamitische migranten. Maar hallo, het is  Frankrijk, met de regels die daar gelden. Voeg je er naar.  Bij ons in Nederland en België hebben we ook een scheiding tussen kerk en staat, minder streng als in Frankrijk. We hebben in Nederland noch België geen eerstelijns beschermingssysteem tegen de politieke invloed van de islam. Als de Arnhems Burgemeester Ahmed Marcouch stelt, zoals hij deed in een interview met het FD,  dat de scheiding van kerk en staat, (lees religie) niet bestaat, zouden we deze van origine Marokkaanse burgemeester toch eens een cursus Europa voor beginners met een. pek-en-veren ontgroening moeten aanbieden. Er zit een valse ondertoon bij Marcouch die niet deugt. In ieder geval wenst Marcouch (PvdA-socialist) niet alle Europese waarden te zonder voorbehoud onderschrijven. Dat moet je gewoon hard en feitelijk durven stellen en daarmee heeft hij moreel gezien het recht op het burgemeesterschap van Arnhem of elke post in het openbaar bestuur dan ook, voorgoed verspeeld. Weg met die man, een gevaar voor de democratische rechtsstaat. Schuman zou zich voor de zoveelste keer  in zijn graf omdraaien. Het denken van EU-grondlegger Schuman volgende, zijn islamitische hoofddoeken in de Tweede Kamer totaal ondenkbaar, verwerpelijk en destabiliserend invasief.

Huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar Schuman leeft niet meer, hij kan zich niet meer verzetten tegen waanzin en onzin brakende orakels. Dus moeten wij, de woorden en het denken van Schuman juist wegen en  zijn manier van denken de dames en heren politici van vandaag voorhouden. Dat GroenLinks PVDA  en D66 hoofddoek dragende mafklappers in haar parlementaire middens heeft, is gewoon vloeken tegen de grondslagen van de Europese beschaving, het is het verkrachten van het Europa en haar waarden en normen.

Logo van de Bürgerbewegung Pax Europa (BPE)
Beeld: © BPE

Dat verkrachten van Europa van na de oorlog zagen we gisteren 31 mei terug in het Duitse Mannheim waar een islamitische haatbaard een Duitse politieagent levensgevaarlijk verwondde en wiens toestand nog steeds kritiek is en die primair gericht was op islamcriticus, ( oud RTL en SAT1 journalist en CSU politicus) Michael Stürtzenberger van de Bürgerbewegung Pax Europa (Latijn voor Europese Vrede) , een organisatie die op Wikipedia onterecht omschreven wordt als “rechts-populistisch” omdat de organisatie de Joods-christelijke grondslagen van Europa als grondslag ziet. Maar de Nederlandse NOS kon het weer niet nalaten om eerst allerlei politieke uitstapjes naar de wat discutabele clubs van Stürzenberger op te tikken alvorens gewoon de islamitische terreur te beschrijven, als je het al “beschrijven” kunt noemen. Het getroffen slachtoffer Stürzenberger, zag en omschreef de zelfde grondwaarden als Robert Schuman, grondlegger van de Europese Unie. Alleen zijn de grondwaarden door links gekaapt en vervolgens verkracht. De tolerantie die op zich bewonderenswaardig is, werd de ondergang omdat we ook haat en geweld gingen tolereren. Wellicht was Stürtzenberger wat te ver doorgedraaid gelet op zijn uitjes binnen wat bedenkelijke bewegingen. Maar dat is wat frustratie doet met mensen als ze een stabiele samenleving onderuit geschopt zien worden.

Een Stop Antisemitisme meme van de EU.
Beeld: © Europese Unie

De Zwarte Universiteit van Gent

We zijn intellectueel zelf zo van de realiteit verwijderd geraakt dat de universiteit van Gent de banden met Israël verbrak omdat Israël een noodzakelijke strijd voert tegen het terrorisme zoals wij een verbeten strijd voerden tegen de nazi’s. De Universiteit van Gent heult dus met het oorzakelijk kwaad in de kwestie dat terrorisme heet. Vermoorden en verkrachten van Joodse burgers, een pogrom primeert dus niet voor de Universiteit van Gent. Wat heeft de Europese Unie ondanks haar de vele stupiditeiten binnen haar instituten altijd voorgehouden? We gaan naar de volgende meme van de Europese Unie:

Meme van de Europese Unie waarin de EU zich keert tegen verkrachtingen en ander seksueel geweld bij oorlogen
Beeld: © Europese Unie

Dit noemen wij een negationistisch denken waarbij wat ons betreft de accreditatie van de betrokken universiteit zo de container in kan. Dit is wat we in Europa niet meer wilden, het smerig antisemitisme. Dit wilde Robert Schuman niet, dit willen veel politici binnen de Europese Unie niet. De Universiteit van Gent maakt zich toch schuldig aan antisemitisme, dus opdoeken die hap. Elke vorm van geloofwaardigheid en integriteit heeft deze universiteit verloren en de Universiteit van Gent is hiermee een zwarte universiteit geworden van dwaasheid en diep geworteld extremisme. Maar dat wisten we al.

Meme van de Europese diplomatieke dienst EEAS die vertelt dat coflict gerelateerd seksueel geweld vraagt om zij aan zij te staan met de slachtoffers.
Beeld: © Europese Unie /EEAS

Maar hier schuilt een dubbel gezicht van politici die werkzaam zijn binnen de Europese Instellingen. Het zou Robert Schuman duivels van woede hebben gemaakt. Je kunt niet én je solidair verklaren met de slachtoffers en de haatzaaiers en daders belonen door je te keren tegen het optreden tegen de verkrachters en zij die daar al dan niet mee instemmen zoals de Europese Hoge Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell doet.

Schuman zou zich, zijn gedachtegoed bestudeerd hebbende, rotgeschrokken zijn van zoveel Jodenhaat en islamitisch geïnspireerd geweld in Europa en daarbuiten. Niet alleen Schuman, maar ook de bevolking van Europa. Het is een aperte leugen dat de walging jegens de islam louter vreemdelingenhaat als oorzaak heeft. Het gewelddadig gedrag staat de mensen tegen en daar ageren mensen tegen en hoe meer de islam terrein wint en hoe langer het door “Europa” getolereerd wordt des te harder glijdt beschaafd Europa af naar een zeker einde. Het is niet voor niets dat er memes verschijnen op sociale media waarin de verislamisering van Europa hard en grof bekritiseerd wordt. De demonstratie in Hamburg van enige weken geleden waarin opgeroepen werd tot het stichten van een islamitisch Kalifaat in Duitsland, waarbij geweld en haat naar de vrije mens niet uitbleef heeft Duitsland geschokt. Tja, dan krijg je memes zoals onderstaand exemplaar. Dat is wat ook Schuman nimmer gewild zou hebben. Zelfs de Duitse sociaaldemocraten waren door de demonstratie in Hamburg zwaar geschokt. De oogjes gaan helaas weer zoals zo vaak, veel te laat open.

Pas Op: Navolgende meme is een gevoel wat bij veel Europeanen speelt

Meme waarin de verislamisering van Europa volstrekt begrijpelijk “te kakken” wordt bezet als onbeschaafd en van barbarij getuigende

Het probleem met Schuman was dus dat hij niet het eeuwig leven had en slechts weinigen over de wijsheden beschikte zoals Schuman en Monnet deze bezaten. Dit samen met, maar ver daarvoor, een wijsheid de Joodse  koning Salomo werd toegedicht (972 -932 voor Christus). Het zou aannemelijk zijn geweest dat als de drie tijdgenoten van elkaar waren, ze het heel goed met elkaar hadden kunnen vinden op intellectueel vlak. Je hebt immers niet zoveel slimme mensen die ook nog eens wijsheid met zich meedragen. De politiek heeft het toegelaten, het tolereren van haatdragende figuren min of meer verplicht gesteld, dus door de strot geduwd en dan krijg je verzet.

Hardlopers zijn doodlopers.

Hardloper bij de Tilburg Ten Miles
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We kennen de uitspraak “hardlopers zijn doodlopers”. Dus dat betekent wat betreft Europa “rustig” en vooral met veel voorzichtigheid integreren. Dus integratie via de organische, lees via de natuurlijke weg. Dat begint bij bepaalde barrières weg te halen zodat mensen met elkaars “buren” over de Europese binnengrenzen kennis kunnen maken, en dat een telefoontje in Italië naar Nederland net zoveel kost als dat telefoontje in het eigen land om maar een voorbeeld te noemen.

Maar kalm aan… niets overhaast, niet te snel. Doe geen ondoordachte dingen. Maar als je een bepaalde politieke neiging hebt tot drammen en overheersen. Een totalitaire kant die we vooral op links terug zien met betrekking tot milieu, klimaat, landbouw, visserij en immigratie. Ja dan gaat de bevolking zich  een keer keren. Schuman had dit door.  Maar dat verhaal over dat deel van het denken van Schuman vind je bijna nergens terug omdat het politiek voor een aantal politieke kleuren “ongemakkelijk” is, lees, ze kunnen hun zin niet krijgen en veel journalisten zijn te lam, te lui, te blind  of te dom.

Die tegenkanting tegen het gedram is heel noodzakelijk en functioneel in het politieke debat. De arrogantie waarmee het gedram wordt geëtaleerd, zet kwaad bloed en dus gaan mensen zich verzetten.

Huis en directe woonomgeving van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat was het laatste wat Schuman wilde. Schuman had juist een Europa dat zich in kalmte en rust zou ontwikkelen en megalomane politieke ideeën ver van zich zou houden. Dus als er ooit een breuk komt in het realistisch denken over stabiliteit, economische welvaart of dat u niet meer tegen gelijk tarief in het buitenland kunt bellen, dan kunt u de bedankjes sturen aan (voor wat betreft Nederland) respectievelijk GroenLinks, PvdA, D66. Dit soort arrogante linkse partijen en hun denken vormt een veel groter gevaar voor de politieke stabiliteit dan van centrumrechtse partijen, sterker, dit soort partijen veroorzaken een polemiek die, als we het tij niet keren, het nog meer gaat uitmonden in geweld met doden en gewonden in de straten. Dat hebben we voor de laatste keer in Nederland en België gezien, bezijden de terreuraanslagen en de criminaliteit, in 40- 45. Nee dank u, niet weer.

Maar ook met betrekking tot de benadering van het Russisch-Oekraïens conflict moeten we alles nog eens in kalmte gaan herberekenen,  Wij vrezen, hoe goed ook bedoeld, dat de ingeslagen weg door Europa catastrofale gevolgen kan hebben als we ons alleen door emotie laten leiden. Maar dit is een ander verhaal waar we later op terugkomen. Niet onbelangrijk. maar de politieke data die we ontvangen moeten we eerst goed analyseren voordat we iets zinnigs kunnen schrijven.

Terug naar Schuman

Huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Schuman had zich op het platteland van noordoost Frankrijk in de buurt van Metz teruggetrokken in een oude hofboerderij gelegen in Scy-Chazelles dat we al vernoemden. Niet ver van de Luxemburgse grens. U kunt daar zijn oude boerderij bezoeken en uzelf informeren hoe Schuman leefde en hoe hij dacht met een kerk recht tegenover zijn huis.

Kerkje tegenover het huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De plek zou eigenlijk een soort van “bedevaartsoord” moeten zijn voor mensen die niet in sprookjes geloven, maar wel in redelijkheid, die niet in drammen en drama geloven, maar wel in geleidelijkheid en rekening houdende met wat burgers en het bedrijfsleven aankunnen. De “Europese Unie” die Schuman voor ogen had, verschilt wezenlijk van de invulling van de Europese Unie die we vandaag kennen.

We hebben het al zo vaak gezegd, dat ligt niet aan de instellingen, maar aan de poppetjes, lees politici die er rondlopen en zich boven het volk verheven wanen.

Binnenplaats van het huis (hofboerderij) van Robert Schuman In Scy Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Schuman was dat niet. Zijn oude hofboerderij is geen paleis van luxe, eerder een symbool van ingetogenheid, met ruimte om te denken en met ruimte voor rust. Elke seconde van de dag werd Schuman geconfronteerd met de landerijen die bewerkt worden door de boeren.

De twee belangrijkste mannen achter het echt fatsoenlijk Europa als onderdeel van het standbeeld van de 4 grondleggers Links Robert Schuman, rechts Jean Monnet, in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

“Het Europese integratieproces zou generaties duren” zo zei Schuman en zo schreven we hier al in dit stuk.  Klopt en misschien wel meer generaties dan we zouden willen, als we het tussentijds niet verpesten en of reeds hebben verpest. De massale immigratie en het invasief gedrag van, veelal islamitische immigranten die met veel kabaal en geweld hun plaats opeisen, draagt zeker niet bij aan een zekere saamhorigheid waarvoor er toch een bepaalde homogeniteit noodzakelijk is als het om bepaalde waarden en normen gaat.

Zicht op Scy-Chazelles, Frankrijk, woonplaats bij leven van Robert Schuman, met links zijn huis en rechts, de gefortificeerde kapel waarin hij te ruste is gelegd.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Daarmee is niet gezegd dat iemand niet authentiek of anders mag zijn, maar gedragingen die zich slecht verhouden tot de grondslagen van de democratische rechtsstaat zullen echt streng maar rechtvaardig bestreden moeten blijven worden. Schuman wilde niemand uitsluiten van het democratisch proces. Er is echter een maar….

Gelet op de kaders die Schuman omschreef in zijn manier van doen, zijn er wel grondvoorwaarden die niet rekbaar zijn om niet te vervallen in moord, doodslag en waanzin. Daaraan mag je ook appelleren. Dus in zekere zin kunnen we zeggen dat het gepropageerde en opgelegde multiculturalisme, afbreuk doet aan de euroversalistische waarden van Europa. Het bedreigt politieke en maatschappelijke stabiliteit onder ons continent. Een stabiliteit die makkelijk onderuit gehaald kan worden met de destructieve  kracht van een atoombom.

Pleintje genaamd “place de l’Europe in het dorpje Scy-Chazelles gelegen langs de straat waar het huis van Robert Schuman gelegen is.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Daarmee valt de woke-beweging direct te omschrijven als een gevaar voor de democratische rechtsstatelijkheid en het niet integreren of aannemen van de Europese waarden, gelijk staat aan verraad aan de democratische rechtsstaat. Niemand is perfect, de schrijvers van dit verhaal niet, u niet. Perfecte samenlevingen? Ze bestaan eveneens niet.

Als je nu kalm blijft, vloeien de goede dingen van elkaar vanzelf naar elkaar over. Als je te veel gaat lopen drammen, verlies je alles. Het is net een TV-quiz. Dus niet teveel onnodige aandacht besteden aan schreeuwende amokmakers van welke politieke kleur dan ook. Gewoon redelijk blijven met een hart op de juiste plaats.

Het graf van Robert Schuman in de versterkte kapel van Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In de gefortificeerde middeleeuwse kapel ligt Robert Schuman begraven ter hoogte van het altaar. Verse bloemenkransen sieren zijn graf. Bij zijn graf hangt op een waardige manier de Europese vlag. De laatste rustplaats van een groot staatsman.

Vlaggen van de Europese Lidstaten bij binnenkomst in de versterkte kapel waar Robert Schuman te rusten is gelegd in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We betreden de kapel met de laatste rustplaat van Robert Schuman met gepaste eerbied. Het voelt onwerkelijk. Een versterkte kapel, zeg maar fort, tja Fort Europa. In de kapel hangen vlaggen van de Europese lidstaten.

Graf van Robert Schuman in de versterkte kapel in Scy-Chazelles. Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De sfeer is sereen, bijna rustgevend. Bijna, want de heraldiek van vlaggen en kransen, vertellen een onuitgesproken verhaal. Een verhaal dat we in Europa bij de les moeten blijven.

Het ruimtelijke element in de kapel dwingt je tot het besef dat we ruimte in ons denken moeten bewaren en de rust moeten vinden om niet ten prooi te vallen aan de waan van de dag.

Graf van Robert Schuman in de versterkte kapel van Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De fortificatie van de kapel, geeft aan dat we ons moeten hoeden tegen het diepe kwaad dat loert ook daadwerkelijk toeslaat en dat we daar niet van moeten wegkijken. We zullen ons als koene ridders moeten gedragen en als het er op aan komt voor de beschaving moeten vechten, letterlijk als de nood ons dwingt.

Versterkte kapel in Scy-Chazelles, Frankrijk waar Robert Schuman begraven ligt.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We verlaten de kapel, met dezelfde gepaste eerbied, waarmee we de kapel betraden. Gevoelsmatig lijkt het alsof we een opdracht hebben meegekregen. Blijf vechten voor een vrij en beschaafd Europa. Blijf vechten ten onzin en waanzin. Heb uw naaste lief, maar hoed u voor het kwaad. Oh, wij weten het. Dit verhaal zal bij veel mensen weer kwaad bloed zetten. Maar wij zijn journalisten en we buigen niet (nooit) voor dwang, gedram en terreur.

De Europese vlag en de bullshit (nog maar eens)

Wapenschild met de Europese vlag op het huis van Robert Schuman in Scy-Chazelles, Frankrijk
Foto: © Peter.Vincent Schuld

En op die vlag terug. te komen, wij vroegen Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad om een reactie naar aanleiding van het weren van de Europese vlag bij het Eurovisiesongfestival na het wegsturen van Joost Klein.

Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel
Foto: © Europese Unie

Een vlag zonder politieke betekenis en een vlag die voor heel het Europese continent geldt. We refereerden bij de vragen aan Charles Michel aan een aantal eerdere publicaties waarbij wij de betekenis van de Europese vlag feitelijk hadden geduid en dat de betekenis verder gaat dan de Europese Unie. Hij gaf ons via zijn woordvoerster te kennen dat hij geen commentaar wenste te geven.

De Griekse Europees commissaris en vicevoorzitter Margaritis Schinas
Foto: © Europese Unie

Eerder had Europees Commissaris Margaritis Schinas nog fel de European Broadcasting Union in Genéve bekritiseerd met de woorden “verbijsterd” wegens het weren door de security van de Europese vlag tijdens het Eurovisie Songfestival en de EBU heeft jarenlang de Europese vlag zelf gebruikt als “handelsmerk. Hoezo wereld op zijn kop? Schuman zou zijn ontploft over dit kleutergeneuzel door de EBU.

Op woensdag 29 mei verscheen er een Instagram bericht, met een extractie van bijna dezelfde inhoud die wij een jaar geleden publiceerden met één groot verschil, de Europese Raad van staats- en regeringsleiders vertelt bullshit en deed aan misleiding wat wij juist niet deden. Hoe kunnen wij de Europese Raad van vandaag nog serieus nemen als deze zelf aan desinformatie doet? Maar wat is dan wel waar?

Screenshot van het misleidende Instagram bericht van de Europese Raad Beeld: © Europese Unie

Maar Michel wenste geen commentaar te geven op onze vragen maar verspreidde wel onder zijn gezag een aperte leugen annex onwaarheid, houdende dat de Europese vlag 38 jaar oud zou zijn. Vergeet het, de vlag werd aangenomen als vlag van het Europees continent door de Raad van Europa, een niet EU-instelling zetelend dar in Straatsburg  in de Elzas, waarbij de parlementaire assemblee van de Raad van Europa op 25 oktober 1955 unaniem akkoord ging met de blauwe vlag met de 12 gele sterren. Sinds 38 jaar is het OOK de vlag van de EU maar niet alleen van de EU. Hou houd je mensen voor het lapje?

Maar ook de anti-Europa beweging (hoe kun je trouwens tegen een geografisch continent zijn?) verspreidt onzin. Zie bijgaande meme. De blauwe vlag met de gele sterren is primair de vlag van het Europees continent, zoals u ook de gemeentelijke vlag en de provinciale vlag heeft. Punt.

Let op: deze meme bevat misleidende informatie

Wij richten ons via deze weg opnieuw tot Charles Michel en zijn communicatieteam…… het wordt tijd om te gaan, het is de hoogste tijd. Als u de Europese geschiedenis  niet kent, heeft u ook geen deel uit te maken van de Europese toekomst. Daar is de uitgang en nou eruit! Weg, en snel een beetje. Schuman zijn denken was historisch verantwoord. Dat kan van veel anderen niet gezegd worden.

Vergeet niet uw stem uit te brengen voor de Europese Verkiezingen als u beschaving wenst op het Europese continent. Stem, maar stem met wijsheid en een hart.

De Europese Unie roept u op om te gaan stemmen, doe dat dan ook.
Beeld: © Europese Unie
Grondlegger EU, Robert Schuman zou zich in zijn graf omdraaien als hij zag wat er van Europa geworden is!

Europa beu? Geen vertrouwen in verkiezingen? Ga