De Dagdenkers: Wedden dat in de Thaise Grot

Wedden
dat in de Thaise Grot?
Het
is spannender en leuker gespeeld dan Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook de cliffhanger is van een ongekende vorm.
Verdomd
jammer dat het eerste en enige seizoen toch relatief van korte duur is.
Hopen
dat er snel iets nieuws schokkends plaatsvindt. Om ons in te leven met het bord, met ander leed, op schoot.
Kranten
en journaals openen sinds 23 juni veelal met het wereldleed over de lost boys en hun coach in de grotten met Bijbelse regen. Twaalf jonge jongens, de trainer en 90 duikers. Eentje minder die als een held is gestorven. Geen happy end voor iedereen.
Wie
zich kan verplaatsen in situaties heeft vanzelfsprekend gevoelens bij deze reddingsoperatie, maar zijn de kijkers wel zulke goede mensen.
Bij
Eva huilen we mee, rond etenstijd horen we het laatste nieuws en in de supermarkten praten we over de Thaise jongentjes.
Hoeveel
sensatie-zucht zit er verborgen in dit wereldverhaal? Of gaan we morgen armoede aanpakken. Deze 12 jongens hadden ook niet al te veel. Hebben zij onze ogen laten openen?
642
miljoen mensen leven in extreme armoede. Iedere dag sterven er meer dan 20.000 kinderen door honger, ziekte en andere ellende. Dat zijn keiharde feiten die weggestopt worden in vretende monden die smullen bij leed.
We
kijken naar de film over ‘alle 13 in de Grot’. Het is Blockbuster nieuws. Om van te rillen, te huilen en te genieten. Wedden dat, hoeveel overleven dit rampje en na hoeveel dagen komen zij zwemmend naar ons toe?
Heeft
u al een gokje gewaagd?
We
zijn verworden tot wereldwijde ramptoeristen die met popcorn kijken naar een wereld rampenfilm.
Hoe
problemen elders, van andere aard, te verhelpen zijn boeit minder. Goede Tijden en Slechte Tijden is wat de mens met gevuld brood wil om verder te spelen.
Zalig
zo’n ramp, het helpt mensen de zomer door. In veel landen met een voorbije ramp kun je zelfs nog nagenieten. De tsunami tour of nog even veilig op reis bij de hoogtepunten van de orkaan Katrina.
De
folders zijn in wording. Vliegtrip naar de Grot van de 13, de reis van uw leven met als extra de duiklessen en vol pension. Wie heel veel neerlegt mag een Thais voetballertje knuffelen.
De
prikkels van mensen zijn leidend, niet het lijden. Of ze nou naar de film aardbeving of jaws kijken of het nieuws in een grot volgen. Het gaat om de kick en een sensatie-zucht.
Er
is nauwelijks verschil.
Wanneer
de film over de 13 in de Thaise Grot uitkomt is niet bekend. Maar ga en herbeleef.
Heeft
u al een stukje grot gekocht?
Vanavond
trouwens geen opening van het nieuws over het ernstige probleem van armoede. Een probleem dat op te lossen is maar minder monsterboeiend is voor de film en ramptoeristen.
Stervende
kinderen door honger is te doodgewoon en we willen graag heel gewoon doorgaan met onze ramp van bizarre vleesconsumptie.
Lijden
is relatief, rampen zijn geweldig amusement.
Waarom
staan er camera’s bij de Grot?
Omdat
u, ramptoerist, graag naar een goede spannende film kijkt.
|
|
|